Šveitslased pole nõus andma kodakondsust lihtsamalt

28.09.2004
Šveitsi kodanikud lükkasid referendumil tagasi kodakondsuse andmise lihtsustamise.

Pühapäevasel referendumil oli 57 protsenti hääletanutest vastu automaatse kodakondsuse andmisele isegi kolmanda põlve immigrantidele – neile lastele, kes on sündinud Šveitsis elavaile, aga selle maa kodakondsuseta vanemaile, kelle vanemad omakorda olid kunagi immigrantidena riiki elama asunud.
52 protsenti hääletanutest, kelleks ongi ainult kodanikud, lükkas tagasi ka teise ettepaneku, mille sisuks oli lihtsustada kodakondsuse saamist nii esimese kui ka teise põlvkonna immigrantidele, kel on juba ·veitsis elamisluba ja kes on seal koolis käinud.
Tegemist on kolmanda korraga viimase paarikümne aasta jooksul, mil “pärisšveitslased” pole nõustunud kodakondsussüsteemi liberaliseerima. Šveitsis elab 7,2 miljonit inimest, kellest umbes viiendik pole selle riigi kodanikud. Suur osa neist on pärit Itaaliast ja Balkanimaadest ning pooled juba nende Šveitsis sündinud järeltulijad. Seetõttu on Šveits üks suurema välismaalaste osakaaluga riike Euroopas, põhjuseks üsna keeruline kodanikuks saamise süsteem.


Esmalt peavad immigrandid ootama vähemalt 12 aastat, kuni nad võivad esitada naturaliseerimise taotluse. Ei nende sel ajal Šveitsis sündinud lapsed ega isegi lapselapsed saa automaatselt sünnimaa kodakondsust. Paljud inimesed aga loobuvadki kodakondsuse taotlemisest, vältimaks aeganõudvaid ja keerulisi protseduure. Nende hulgas on näiteks inspektorite külaskäigud, et kontrollida kodakondsuse taotleja eluaseme puhtuse vastavust standardnormidele.
80 000 kodanikku vähem
Kui referendumil oleks kodakondsussüsteemi muutmise ettepanekud heaks kiidetud, saanuks 80 000 kunagi ·veitsi immigreerunute lapselast kodanikuks ning 117 000 noort ini-mest oleks taotlusprotsessi kiiremini läbinud.
Muudatustele olid vastu eelkõige parempoolsed ja eriti viimastel valimistel tugeva toetuse saanud Rahvapartei, kelle väitel õõnestaks kodakondsuse lihtsam saamine “tõelist šveitslust”. Ennustati, et muudatuse tõttu on juba 20 aasta pärast moslemeid rohkem kui šveitslasi, sest islamiperekondades sünnib palju rohkem lapsi.

EPL

Uudiste arhiiv