Muuseumiöö 2011 Kurgjal

11.05.2011
18. mail tähistab muuseumirahvas kõikjal Euroopas rahvusvahelist muuseumipäeva. Aga muuseumid on ju loodud meie ajaloo säilitamiseks, uurimiseks ja eksponeerimiseks, see tähendab kõigile inimestele kel ajaloo vastu huvi on. Ja uskuge mind, muuseumides toimuvaid sündmusi külastades, on see huvi kerge tekkima.

Miks just ÖÖ?
Aga sellepärast, et laupäeval, 14. mail, on enamus eesti muuseume avatud tavatul ajal. Ja mitte ainult avatud. Kuna sel aastal kannab muuseumiöö ühtset pealkirja „Öös on aardeid“, siis pakuvad muuseumid sel õhtul erinevaid tegevusi.

Kuna kevad meelitab linnast välja, siis on Kurgja metsade vahel kaks vahvat talu sel õhtul külalisi ootamas.

Kella 18-23-ni saab C. R. Jakobsoni Talumuuseumis lisaks püsiekspositsioonile tutvust teha muuseumi õppehoones oleva ja koostöös Tartu Mänguasjamuuseumiga valminud näitusega „Talulaste mängumaa“. Samas saavad soovijad voolida endale mõne pulgalooma või meisterdada heinast nuku.

Kuigi muuseumides on aardeid mitmesuguseid, peame meie tõelisteks aareteks inimesi oma oskuste ja teadmistega. Nii tahamegi tutvustada erinevaid töid, mis tänasesse päeva on jõudnud tänu tublidele inimestele. Et aareteks on alati peetud ka ehteid, õpetavad muuseumiÖÖL meistrid

C. R. Jakobsoni Talumuuseumis metallist ehete valmistamist. Kõik soovijad saavad endale valada tinulisi ja tinanööpe millega oma riideid ehtida ning sepa käe all midagi kaunist sepistada. Selleks vajalikud materjalid saab osta samas meistrite käest. Kehakinnituseks on avatud muusemi rehetuba.

Naabertalus Särghaual aga saab sel õhtul uurida taevaseid aardeid. Kella 18 – 24 on võimalik tutvust teha talus asuva geoloogide välibaasiga. Kas teate, millega tegelevad geoloogid? Mis on kivistunud elu? Kas tahate proovida kätt kivimi lõikamisel ja mõistust meteoriidikaalu ennustamisel, vaadata lühifilmi meteoriidikraatritest , teha tutvust taevakehadega nii programmi „Stellarium“ kui teleskoobi abil? Uskuge, Särghaua talus asuv geoloogide välibaas on just õige koht kuhu sammud seada.

Ja uue päeva hakul koju jõudes tunnete, et meie elu selle taeva all on väärt, et seda kõike hoida ja talletada.

Kohtumiseni 14. mail Kurgjal!

skoor

5.0

Viimane kommentaar:

"Tänapäeva lapsed ei tea suurt vanaaja elust miskit.Aga Kurgja parandab selle vea,tutvustab vanaaja eluolu päris põhjalikult.Pakub vanaaja... (5.0)" Anna hinnang

Pärnumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv