Tallinna võimuliit jäi enim hätta teede ja ujulate ehitamisega

12.10.2004
Enam kui sadakonnast lubadusest Keskerakonna ja Reformierakonna poolt Tallinna valitsemiseks kahe aasta eest sõlmitud koalitsioonileppes hakkab enim silma võimuliidu hättajäämine teede ja ujulate rajamisel.
Nii nägi 2002. aasta valimiste järel sõlmitud lepe ette, et kolme aasta jooksul alustatakse, jätkatakse või tehakse valmis 18 teed ja ristmikku.
Kahe aastaga on lubatud töödest ära tehtud vaid Narva maantee kesklinna osa renoveerimine ja Laagna tee pikenduse ehitamine ning tänavu saab valmis ka Laagna ja Peterburi teed ühendav Rahu tee.

Lisaks on sel aastal alustatud Tondi tänava rekonstrueerimisega ja Smuuli tee ehitamisega, mis peaks valmima tuleval aastal. Samuti on alustatud Kadaka puiestee uuendamist.

Ratas süüdistab riiki

Teedeehituse eest vastutav abilinnapea, keskerakondlane Jüri Ratas avaldas lootust, et võimuliidul on lubaduste elluviimiseks veel üks aasta ning kopa saaks maasse lüüa ka Tartu maantee, Merivälja tee ja Nõmme tee renoveerimiseks. Selleks peaks aga tuleva aasta teedeehituse eelarve olema üle kahe korra suurem kui tänavu.

Täiesti lootusetu on valmis jõuda kaheksa lubatud objektiga, mille seas on näiteks Põhjaväila ehituse jätkamine, Mustakivi tee pikenduse ja Haabersti ristmiku ehitamine ning Pärnu maantee ja Peterburi tee rekonstrueerimine.

Ratase sõnul on teedeehitust pidurdanud pea olematu riigipoolne toetus, mis on piirdunud 5-7 miljoni krooniga aastas. «Teede ehitamine pole vaid omavalitsuse küsimus, teeseaduses on selgelt öeldud, et ka riik peab toetama,» lisas ta.

Ujulad ehitamata

Kui teedeehituse puhul saab linnavõim hoobelda ka kordaminekutega, siis lubatud kolmest ujulast pole valmis veel ükski. Koalitsioonilepe nägi 2005. aastaks ette uute ujulate ehitamise Põhja-Tallinna, Haaberstisse ja Kristiinesse.

Tallinna spordi- ja noorsooameti juhataja Jaak Raie ütles, et tuleval aastal valmib Haabersti vaba aja keskus, kuhu tuleb ka üks lubatud ujulatest. Tema sõnul on lubaduste elluviimine jäänud nii rahanappuse kui ka planeeringute ja projektide venimise taha.

Tuntumatest lubadustest on praeguseks ellu viimata veel näiteks konkurentsi tekitamine ühistranspordis, samuti pole alustatud Vabaduse väljaku ümberehitamise, märtsipommitamise memoriaali rajamise ega Arne Oidi nimelise lauluvõistluse taaselustamisega.

Samas on tuntumate lubadustena läbi viidud mootorsõidukimaksu kaotamine, munitsipaalpolitsei loomine, suures mahus munitsipaalmajade ehitamine, 5000-kroonise sünni- ja ranitsatoetuse maksmine, ettevõtlusinkubaatorite rajamine, Tallinna päeva tähistamine ja vabaduse kella rajamine.


Postimees

Uudiste arhiiv