Laupäeval algavad 30. Tallinna vanalinna päevad

24.05.2011
Laupäeval kell 18 algavad rongkäiguga Vabaduse väljakult Raekoja platsile ning sellele järgneva etendusega «Avatud südamega linn» Euroopa kultuuripealinna kavva kuuluvad 30. Tallinna vanalinna päevad.

Kesklinna vanema Aini Härmi sõnul on sellel aastal vanalinna päevade juhtlause «Avatud südamega linn». «Juubelipäevade juhtmõte kannab endas sõnumit iidse hansalinna külalislahkusest, aga ka tõdemust, et loodus ja inimlooming on andnud meie kuulsale vanalinnale südame kuju,» ütles Härm. «Seda kummalist looduse ja inimtegevuse kapriisi on kogenud igaüks, kellel on õnnestunud vanalinna panoraami linnulennult näha. Eelmiste vanalinna päevade fotonäitusel välja pandud Arne Maasiku tööd näitasid seda selgelt. Neist südamekuju jäädvustanud fotodest tekkis idee 30. vanalinna päevade tunnuslause valimiseks ja sümboolika graafiliseks kujundamiseks.»

Vanalinna päevade väljapaistvamad esinejad on Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, kammerorkester St.-Peterburg Symphonieta, politsei- ja piirivalveorkester, Rein Rannap, ansambel Svjata Vatra, Türgi ansambel Baba Zula, teatrid Ungarist ja Koreast ning Royal OperaJazz.

Toimub kümneid huvitavaid kontserte, etendusi, laatu, loenguid ja ekskursioone. Vanalinna päevad kujunevad kahtlemata selle suve kultuurielamuste tipphetkeks nii tallinlastele kui tuhandetele linna külalistele. Tegevust jätkub igale vanusele ja maitsele, avastamisrõõmu nii põlistele tallinlastele kui lähedalt ja kaugelt saabunud külalistele. Rahvusvahelist mõõdet lisab päevadesse Noorsoo- ja Nukuteatri korraldusel toimuv festival Tallinn Treff, kuhu jõuavad näitetrupid paljudest riikidest.

30. vanalinna päevad jagunevad tavapäraselt teemapäevadeks. Kirikute päeval, 29. mail saab tutvuda Tallinna keskaegsete sakraalehitistega. Päeva lõpetab kell 22 algav ööpalvus Dominiiklaste kloostris. Spordipäeval, 30. mail läbib vanalinna traditsiooniline kontorirottide jooks. Teatripäev, 31. mai saab lõppakordi Royal OperaJazz kontserdiga, kus esinevad Susann Végh (Rootsi Kuningliku Ooperi mezzo-sopran), Rene Soom (Rahvusooper Estonia bariton), Janne Sevtshenko (Rahvusooper Estonia sopran), Priit Volmer (Rahvusooper Estonia bass) ja Toivo Unt Jazzkvartet.

1. juuni ehk lastepäeva lõpetab Raekoja platsil piirivalve- ja politseiorkester. Üheks vanalinna päevade kulminatsiooniks võib õigusega pidada Rein Rannapi rokk-kantaatide «Ilus maa» ning «Taevas ja maa» ettekandeid, mis panevad punkti muusikapäevale 2.juunil.

3. juuni muuseumipäev pakub süüvimist möödunusse ja ajaloo avastamist, ent ka kergemat meelelahutust. Päeva lõpetab menuansambel HU. 4. juunil saab näha tõelist rüütliturniiri ning nautida glamuurset ilu lilleballil. 5. juunil lõpetab pidunädala ERSO kontsert Raekoja platsil. Nagu eelnevatelgi aastatel, toimub kirev programm Tornide väljaku rahvuste laval.

30. Tallinna vanalinna päevad kestavad 28.maist 5. juunini ning sellesse aega mahub sadu häid kontserte, etendusi ja ettevõtmisi.

Koduleht: www.vanalinnapaevad.ee

Uudiste arhiiv