Amsterdami urbanistlikud rannad

25.05.2011
Amsterdamlaste seltsis pole teil enam asja kuumaks köetud väljakutele ega kunstinäitustele. Kohalikud laadivad külmad joogid rattale ja lähevad randa.

Oot-oot, aga Amsterdam pole ju merelinn! Seda küll, kuid ikkagi uhkustab ta umbes kümne linnarannaga. Kuigi ujumine on lubatud vaid pooltes randades, saab kõigis nautida külmi jooke, head muusikat ja vaadet veekogule.

Kõige lihtsamini leitav ja originaalsem on teaduskeskuse Nemo katusel asuv supervaatega urbanistlik beach. Pearaudteejaamast kiviviske kaugusel asub rohelist laevanina meenutav ehitis, mille lapikul katusel võite paljad jalad sooja liiva sisse suruda ja mõnusa muusika saatel linna siluetti imetleda.

Täiesti ainulaadse ranna leiate tehissaartele rajatud modernsest linnaosast Ijburgist. Ultramoodsatele majadele vastukaaluks on järve kaldale rajatud boheemlaslik Blijburg aan Zee baar.

Esialgsest kiirtoiduputkast on mõne aastaga saanud amsterdamlaste soositud ajaveetmiskoht, kus pühapäeviti kõlab elav muusika ja muul ajal keerutavad plaate DJd. Idamaised kivikujud, eklektiliselt kirjud padjad ja kõikvõimalikud lamamiskohad lausa nõuavad pikaliheitmist. Siinseks põhitegevuseks ongi looderdamine ja aja surnukslöömine.

Laisalt lesivad läbisegi koeravolaskid ja nende peremehed. Isegi lapsed tunduvad raggae-rütmis mängivat. Söögiks pakutakse Hispaania stiilis suupisteid, grillitud kana- ja juurviljavardaid ning laudadelt ei puudu helepunaselt sillerdavad salakavala Sangria kannud.

Kellele mereta variant siiski ei sobi, võib pooletunnise rongisõidu järel kopsud soolase ookeaniõhuga täita kaunil Zandvoorti liivarannal. Energilisematel soovitan paar kilomeetrit edasi Bloemendaali randa jalutada. Sealsest rannarestoranide valikust leiab nii minimalistlikke trendikaid lamamisruume kui ka fantaasirikkalt kireva Woodstock69.

See on legendaarne poole ööni kestvate rannapidude ja hipiliku atmosfääri poolest. Siin ei vaata keegi kõõrdi, kui paarike naaberdiivanil sügavalt suudleb või paremad päevad seljataha jätnud harali habemega vanamees salaja kaasa toodud veini trimpab. Margot Roose

Toit: Bitterballen

Hollandi snäkkide kuningad, soolased pallikesed, veeretatakse hakkliha, puljongi, jahu ja või segust. Lisaks veidi soola, pipart ja peterselli ning pallikesed fritüüri. Särisevad pallikesed kastetakse sinepisse ja süüakse nii kuumalt kui vähegi kannatab.

Jook: Õllelokaalid

Hollandis juba kuivavat kurku kannatama ei pea, sest siin konkureerivad kohaliku parima õllemargi tiitlile sellised maailmakuulsad tegijad nagu Heineken, Amstel ja Grolsh. Peale nende võite õlle proovimise lokaalides kohapeal pruulitud kümneid õllesorte proovima jäädagi.

Elamus: Päev koorilauljana

Iga kuu esimesel pühapäeval võib iga huviline koorilaulja karjääri maitsta. Amsterdami kesklinna kirikusse Oude Lutherse Kerk koguneb kontvõõrastest improviseeritud koor, kes koorijuhi taktikepi all tunnikese maailmamuusikat esitab. Rahvas paigutatakse kirikupinkidele vastavalt häälegrupile ning laulusõnad jooksevad altari kohal ekraanil. Viisipidamatus ei ole takistus.

Kuidas kohale saab?

Kõige mugavam on lennata Estonian Airi otselennuga Tallinnast. Imeodavalt võib kohale saada Ryanairiga Weeze (Düsseldorfi) lennujaama kaudu, läbides puudujäävad 170 kilomeetrit bussiga.

Linke

* www.blijburg.nl
* www.woodstock69.nl
* www.intervocaal.nl

Allikas: Naisteleht.ee

skoor

4.3

Viimane kommentaar:

"Minu jaoks alati esimene valik, kui on vaja kuskile lennata. Kodumaisega ikka parem reisida :) Pole kordagi pidanud kurtma lendude... (5.0)" Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv