Marja Pirilä kunstifotode näitus Herbarium

26.05.2011
Täna, 26. mail kell 17 avatakse Tampere Maja galeriis (Jaani 4) soome kunstniku Marja Pirilä fotonäitus "Herbarium". "Herbarium" koosneb värvidest pakatavatest taimefotodest, mis on trükitud pigmentvärvidega paksule kiudpaberile.

Kunstnik kirjeldab oma "Herbariumi"-seeria töid kui looduse metapilte. Need meenutavad vanade taimeraamatute illustratsioone või muuseumide loodusnäitusi, aga iseenesest on nad kaunid maastikulised vaated. Teostes peegelduvad looduse mikro- ja makrokihid; detailide ilu ühildub arusaamaga terviklikkusest.

"Herbariumit" tehes on kunstnik pildistanud läbi läikekile, tänu millele lihtsustub taime kuju ja vorm ning värvid hakkavad valguse käes särama. "Olen soovinud tabada taimede pakatavat jõudu. See toob mulle lõpmatult rõõmu," ütleb Pirilä.


Marja Pirilä (s. 1957) õppis algselt bioloogiks, aga hakkas tegelema kunstiga, kui oli jõudnud arusaamale, et kõigi oma teoreetiliste teadmistega oli ta kaotamas võimet loodusega samastuda. Kunst pakkus paremaid võimalusi eneseteostuseks ning vabaduse rääkida loodusest teisiti, laiemas kontekstis.

Marja Pirilä on lõpetanud Helsingi kõrgema kunstikooli (Taideteollinen korkeakoulu) fotograafia eriala ning Helsingi ülikooli filosoofia magistriõppe, mõlemad aastal 1986. Ta on töötanud mitmetel fotograafiaga seotud kohtadel, nii kunstniku kui ka õpetajana. Temalt on ilmunud fotograafiaraamatud "CAMERA OBSCURA siseruum/välisruum" aastal 2002 ning "Aukeavat sormenpäiden silmät" (Avanevad näpuotste silmad) aastal 1993. Pirilä on andnud välja ka näitusekataloogi "Puhuva valo" (Kõnelev valgus) aastal 2006 ning kunstnikuraamatu "Minä olen" (Ma olen) aastal 2010.

Pirilä on osalenud arvukatel isiku- ja kollektiivnäitustel nii Soomes kui ka välismaal. Aastal 2000 pälvis ta Soomes fotokunsti riigiauhinna.

Näitus "Herbarium" jääb avatuks kuni 15.6.2011.

Galerii on avatud iga päev kell 9-18, sissepääs TASUTA. Tere tulemast!

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv