VAT Teatri “Help!” etendus Yorki Kuninglikus Teatris

26.05.2011
VAT Teatri trupp andis Eesti-Ungari koostöölavastusega “Help!” 24. ja 25. mail kaks etendust Suurbritannias, Yorki Kuninglikus Teatris.

Näitekirjanike ja lavastajate Aare Toikka ja Peter Horvathi (Ungari) koostöös sündinud näidend, mis VAT Teatris esietendus 9. mail, jõudis inglise vaatajate ette. VAT Teatri koostööpartneri Pilot Theatre’i kutsel.

Noortelavastus “Help!” räägib kahe noore inimese heitlusest ellujäämise nimel karmis põhjala looduses. Äärmuslikes oludes kohtuvad eesti noormees ja ungari neiu, kes ei oska teineteise keelt. Ning nad saavad hakkama.

Lavastuses kõneldakse eesti, ungari ja inglise keeles.

Osades on Marilyn Jurman ja Meelis Põdersoo. Kunstnik on Inga Vares, muusika on pärit Ungarist, Janoš Novaki sulest. Lavastuse tegid Margo Teder ja Aare Toikka.



Tallinnas etendub “Help!” sel hooajal veel 1. juunil algusega kl 18.45 Teatris NO99 rahvusvahelise teatrifestivali NB Festival raames.

Järgmised välisetendused selle lavastusega toimuvad ajavahemikus 15.–18. juunini Dresdenis Saksamaal. VAT Teater osaleb sealse noorsooteatri TJG Theater Junge Generation korraldatud teatrifestivalil, millest peale eestlaste võtavad osa teatrid Tšiilist, Suurbritanniast, Norrast, Ungarist, Itaaliast, Portugalist, Tšehhi Vabariigist, Slovakkiast, Soomest ja muidugi Saksamaalt.

Lisaks “Helpile” tuleb seal rahvusvahelise publiku ette ka Bratislava Teatriinstituudi versioon Kristiina Jalasto ja Michaela Zakutanska koostöönäidendist “Salto Mortale Kombat”, mille lavastas Bratislavas eesti lavastaja Kati Kivitar. Kristiina Jalasto näidend “Salto Mortale” jõuab VAT Teatris lavale sügishooajal.

Eelpoolkirjeldatud ettevõtmised on saanud teoks tänu Euroopa Teatrivõrgustiku Platform 11+ raames toimuvale teatrite koostööle, mida rahastab Euroopa Komisjon. Projekt algas aastal 2009 ning selles osaleb 13 Euroopa Liidu eri liikmesriikide teatrit 11 riigist. Neljaaastase projekti peamine eesmärk on initsieerida näitemänge ja teatriprojekte, mis toovad publiku ette lugusid noortest ja noortele.

Yorki Kuninglik Teater ehitati 1744. aastal, praeguse nime all tegutseb aastast 1769. ja see on rikka ajalooga linna vanim senitegutsev teatrimaja.

Rohkem infot vaata siit ja siit.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv