Maailmakuulus jalgrattafilmide festival külastab Tallinna

30.05.2011
2.-4. juunil jõuab Tallinna Jalgrattanädala ja Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmi raames esmakordselt Eestisse kümnetes suurlinnades üle maailma toimuv ratturite kultusüritus Bicycle Film Festival.

Bicycle Film Festival (BFF) Tallinna programmi raames jõuavad kino Artis ja NO99 Põhuteatri ekraanidele 38 lühi- ning 5 täispikka jalgrattafilmi.

Kavase mahub nii dokumentaale, tuntud ratturite portreelugusid, lõbusaid sõidukroonikaid, eksperimentaalseid kunstfilme kui ka tõelist jalgrattafilmide klassikat. Jalgrataste ampluaa ulatub linna-, treki- ja võidusõiduratastest fixed gear’i ning trikiratasteni, pakkudes midagi igale rattamaitsele ning kvaliteetelamust filmihuvilistele.

Filmifestivali mentori, rattaradikaali Brent Barburi õnnelikult lõppenud kokkupõrkest bussiga sündinud Bicycle Film Festivali ideeks oli ja on ülistada jalgratast kui linnaga seotud subkultuure ühendavat nähtust läbi muusika, kunsti ning filmi. New Yorgist 2001. aastal alguse saanud BFF on tänaseks levinud üle maailma ning kujunenud igas toimumiskohas pisut erinäoliseks üritusteks. Nii peetaksegi festivali üheks olulisemaks urban-rattasõidu katalüsaatoriks pajudes suurlinnades üle maailma, tuues omavahel kokku rattainimesed väga paljudest loomingulistest valdkondadest. Läinud aastal kümnendat sünnipäeva tähistanud Bicycle Film Festivali külastas kokku enam kui 300 000 inimest.

Sel aastal jõuab BFF 27sse linna. Euroopas väisab festival rattapealinna Amsterdami, Pariisi, Londonit, Liverpooli, Viini ja Milanot ning esmakordselt festivali ajaloos ka Tallinna, Euroopa kultuuripealinna 2011. Seejuures on meie pealinnal au olla tänavu ainuke BFF Põhjamaades ning läbi aegade põhjapoolseim punkt sellekandi Euroopa kaardil, kuhu rattafilmide festival jõuab (meile seni lähim festival on toimunud Kopenhaagenis).

Festivali isiklikult Tallinna vaatama saabuv Brendt Barbur usub, et Bicycle Film Festival ja Tallinn kui jalgrattalinn võidavad ürituse siintoimumisest vastastikku. “Mul on hea meel, et BFF on otsapidi jõudnud paika, mis tõesti vajab inspiratsiooni, mida BFF endas algupäraselt kannab – armastust jalgrataste vastu,“ sõnas Barbur.

BFF Tallinna produtsendi ja Tallinna Jalgrattanädala peakorraldaja Risto Kalmre sõnul on BFFi toimumine Eestis oluliseks tähiseks siinsele rattakultuurile, meelitades huvilisi mitmelt poolt lähiriikidest. “Isegi tuntud rattalinnad Helsingi ja Stockholm pole seni saanud võimalust BFFi võõrustada. Loodame, et festivali globaalne menu ja inspireeriv filmiprogramm üheskoos Tallinna Jalgrattanädala tegevustega annavad ka siinsele linnarattavaimustusele otsustavalt hoo sisse,” ütles Kalmre.

Bicycle Film Festivali tänavusse rändprogrammi on teiste hulgas valitud ka Eestis valminud lühifilm “Simpel Dream” (Eesti 2011). 2. juunil kell 19 kinos Artis esilinastuv film räägib lihtsa ja ausa loo sellest, kuidas täitus Tartu noore trikiratturi Kristjan Aasmäe unistus võistelda koos oma iidolitega Simpel Sessionil, Eestis toimuval Euroopa ühel suurimal BMX-i ja rulavõistlusel. 13-minutiline lühiportree toob läbi ühe unistuse täitumise loo välja teravad reaalsuskontrastid Eestis toimuva tippvõistluse ning Eesti oma kohaliku trikirattamaastiku vahel.

Et BFFi programmi täiendavad alati lisaks unikaalsele ja põnevale filmiprogrammile lahutamatult ka näitused, võidusõidud, peod ja muud ühisettevõtmised, toimub festival meil rööbiti Euroopa kultuuripealinn Tallinn programmi raames 1.-5. juunil mööda linna väntava Tallinna Jalgrattanädala tegemistega.
Lähem info: www.tallinnbicycleweek.ee.

BFF Tallinn linastuste ajakava:

N 2. juuni kell 19 kinos Artis: "Simpel Dream" (Eesti 2011) ESILINASTUS! + 15 lühifilmi
N 2. juuni kell 21 kinos Artis: 3 lühifilmi + "Riding the Long White Cloud" (Uus-Meremaa / Kanada 2009)
R 3. juuni kell 19 NO99 Põhuteatris: 1 lühifilm + "Where are you go" (Kanada 2009)
R 3. juuni kell 21 NO99 Põhuteatris: 4 lühifilmi + "Big Air'i sünd" (USA 2010)
L 4. juuni kell 00 NO99 Põhuteatris: Urban Bike Shorts / 14 lühifilmi

Bicycle Film Festival Tallinna täpse programmi ja linastuvate filmide lühitutvustused leiab: www.bicyclefilmfestival.com/tallinn

Uudiste arhiiv