Maailmakuulus helilooja saabub Tallinna missa esiettekande proovidele

31.05.2011
Sünnib teos, mille

1) ..helikeelde kirjutab maailmakuulus Inglise helilooja sisse Eesti rahvamuusika ja Tallinna kirikute kellamängud

2) …lõppedes hakkavad helisema kõikide Tallinna kirikute kellad – missa on sündinud

3) …pühendab Tallinnale nii oluline helilooja

3.-6. juunini kohtub esinejatega Tallinna missa „Elutants“ helilooja Roxanna Panufnik Inglismaalt. Tegemist on kultusheliloojaks tõusva noore naisega. Teda peetakse maailma kaunimate liturgiliste teoste autoriks. Tema teoseid on oma kauniduse ja sõnumi tõttu rakendatud rahuoperatsioonides: World Orchestra for Peace tellis temalt viiulikontserdi “Abraham” töötluse orkestriprelüüdiks “Three Paths to Peace”, mille maailmaesiettekannet juhatas Valeri Gergiev Jeruusalemas aastal 2008. Tema Westminsteri Missat on nimetatud kauneimaks teoseks, mida iial Londonile pühendatud.


Ja nüüd on see helilooja Tallinna Filharmoonia tellimusel kirjutanud Tallinnale teose, mida kirjutatakse korra ajaloos. Tallinna Missa „Elutants“ maailma-esiettekanne 29. juunil Jaani kirikus on Tallinn- Euroopa kultuuripealinn 2011 programmi osa.

Eestikeelse teksti kirjutasid Doris Kareva ja Jürgen Rooste inspireerituna Tallinnale märgilisest kunstiteosest „Surmatants“. Juuni lõpus ettekandele tulev teos on aga „Elutants“, milles parafraasina surmatantsule tantsib Elu läbi kõik olulisemad linnakodanikud. Elu osa tuleb laulma Patricia Rosario Inglismaalt - maailmakuulus sopran, kellele Arvo Pärtki teose pühendanud. Tema kõrval kommenteerib toimuvat lugeja, Eesti rahvakultuuri märgiline persoon Jaak Johanson. Nii Eesti rahvamuusika kui Tallinna kirikute kellade meloodiad on Panufnik teosesse sisse kirjutanud. Esituse osalevad kannel, kirikukellade helinat imiteerivad suured torukellad, kooridele on toeks Tallinna Kammerorkester. Kooridega töötavad dirigendid Endrik Üksvärav ja Aarne Saluveer, koguteose kunstiline juht on Eri Klas, dirigendipulti tõuseb Mihhail Gerts.

Tallinna Filharmoonia – elamus väärt kontserdist!

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv