Haapsalu Vanamuusikafestival toob Eestisse hinnatud prantsuse ansambli Sagittarius

06.07.2011
13. juulil algab 18. Haapsalu Vanamuusikafestival. Festivali hinnatuimad külalised on prantsuse ansambel Sagittarius, Soome muusikute koorekihti ühendav Henry Jaye Consort ja noorema põlvkonna briti tenor Simon Wall.

1994. aastal sündinud Haapsalu Vanamuusikafestivali hinnatakse omas žanris üheks kaalukamaks Eestis, festivali kunstiline juht on muusikateadlane ja dirigent, Eesti Muusikaakadeemia professor Toomas Siitan.

Festivali avab Prantsuse ansambel Sagittarius, kes põimib poeesia ja muusika ainulaadseks tervikuks. Kavas on barokiajastu ühe suurima geeniuse Claudio Monteverdi tuntumad teosed. Ansambli esitusi maailmas on aastakümneid saatnud kõrged plaadiauhinnad.

Soome muusikute koorekihti ühendav Henry Jaye Consort toob laupäeval, 16. juulil kuulajateni John Dowlandi laulude ja gambamuusika hingematva ilu. John Dowland oli 1600. aasta paiku oma lauludega imetletud üle terve Euroopa ja tema kuulsust võib võrrelda tänapäevaste popstaaride omaga. Tema laulude tundelisus ja hõrk poeesia on paljude meelest jäänudki ületamatuks.

Festivali lõppkontserdil 17. juulil saab kuulda ühte kristliku maailma kõigi aegade imetletumat teost – Händeli oratooriumi Messias. Koos Eesti parimate muusikutega laulab briti tenor Simon Wall, kes on väga hinnatud maailma tippdirigentide poolt.

Festivali kava:
18. Haapsalu Vanamuusikafestival
13.–17. juuli 2011

Kontserdid Haapsalu Toomkirikus, Haapsalu Jaani kirikus ja Haapsalu kuursaalis
13.07 kell 20 Haapsalu toomkirikus
Fontana d’amore / Armastuse läte
Ansambel Sagittarius (Prantsusmaa)
Dirigent Michel Laplénie

Poeesia ja muusika saavad selles kavas kokku ainulaadseks tervikuks. Kavas on barokiajastu ühe suurima geeniuse Claudio Monteverdi tuntumaid teoseid. Dirigent Michel Laplénie on teinud aastakümneid koostööd Prantsusmaa kõige hinnatumate ansamblitega. Tema tegevust ja plaadisalvestusi on auhinnatud paljude väga ihaldatud autasudega.

15.07 kell 20 Haapsalu toomkirikus
Johann Sebastian Bach
Muusikaline ohver

Tallinna Barokkorkestri solistid
Muusikaloo üks salapärasemaid teoseid, mille puhul imetletakse ratsionaalse korra ja meelelise ilu ebaharilikku tasakaalu.

15.07 kell 23 Haapsalu toomkirikus
Öökontsert Missa Sancti Henrici / Püha Henriku missa
Schola Sancti Henrici (Soome)

Soome keskaegsetest käsikirjadest leitud gregooriuse laulud märterpiiskop Henriku auks.

16.07 kell 20 Haapsalu toomkirikus
Pilgrimes Solace / Rändaja lohutus
Hanna Järveläinen (sopran)
Kari Vaattovaara (lauto)
Henry Jaye Consort Helsinki


John Dowlandi laulude ja gambamuusika hingetukstegev ilu John Dowland oli 1600. aasta paiku oma lauludega imetletud üle terve Euroopa ja tema kuulsust võib võrrelda tänapäevaste popstaaride omaga. Tema laulude tundelisus ja hõrk poeesia on paljude meelest jäänudki ületamatuks. Esitajateks on Soome muusikute koorekiht.

16.07 kell 22 Haapsalu kuursaalis
Öökontsert
Hey Ho To The Greenwood / Grüünesse!
Ansambel Rondellus

Lille-, linnu- ja metsalaulud 13.–16. sajandist
Koostöös Eesti Kontserdiga

17.07 kell 15 Haapsalu Jaani kirikus
Muusika enne AD 1300 – Eesti
Ansambel Heinavanker

Gregooriuse laul, Bingeni Hildegardi laulud, Eesti regilaulud

Intrigeeriv nägemus laulmisest „eelajaloolises“ Eestis. Esitajaks meie kogenuim vokaalansambel, kes veedab suure osa oma aastast kontsertreisidel kogu maailmas.

17.07 kell 20 Haapsalu toomkirikus
Lõppkontsert: Georg Friedrich Händel, Messias
Kädy Plaas (sopran)
Teele Jõks (mezzosopran)
Simon Wall (tenor)
Taavi Tampuu (bass)
Kammerkoor Voces Musicales
Tallinna Barokkorkester
Dirigent Toomas Siitan

Üks kristliku maailma kõigi aegade imetletum heliteos. Koos Eesti parimate muusikutega laulab briti tenor Simon Wall, kes on väga hinnatud maailma tippdirigentide poolt.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Haapsalu, Läänemaa

Saada e-mail

Uudiste arhiiv