Algab XIX Rapla kirikumuusika festival

08.07.2011
10.- 24. juulini toimub Raplamaal juba 19. kirikumuusika festival, ettekandmisele tuleb nii klassikute kui ka kaasaegsete autorite helilooming. Esinevad armastatud Eesti muusikud ja väliskülalised.

„Tänavuse festivali raames astuvad üles väga eriilmelised Eestis tuntud ja armastatud muusikud ning kollektiivid, samuti ka mitmed väliskülalised,“ ütles festivali kunstiline juht Pille Lill.

„Meil on eriline au, et festivali patroonideks on kultuuriminister härra Rein Lang ja EELK peapiiskop härra Andres Põder.“

Festivali kulminatsiooniks oleval kontserdil 24. juulil Rapla kirikus tuleb ettekandele J. Haydni viiulikontsert C-duur ja J. S. Bachi kontsert kahele viiulile d-moll, mida esitavad maailmas tuntud tippsolistid Anna-Liisa Bezrodny ja Daniel Nodel (Valgevene/Saksamaa) ning Festivali Kammerorkester. Dirigendiks on eelmisest aastast meile juba tuntud Jonathan Brett Suurbritanniast. Lõppkontserdil astub üles ka festivali kunstiline juht sopran Pille Lill, kelle esituses kõlavad W. A. Mozarti eriliselt kaunid aariad.

Rapla kirikumuusika festivali esinejate seas on Eesti rahva südameid võitnud tšellokvartett C-JAM koos üle-eestilise noorte tšellistide orkestriga, Rahvusooper Estonia väljapaistvad solistid Heli Veskus ja Priit Volmer, kammerkoor Voces Musicales oma särava dirigendi Risto Joostiga, puhkpillikvintett Ensemble Livonia Lätist ning armastatud vennad Johansonid.

Üheks festivali tippsündmuseks 17. juulil Rapla kirikus on kindlasti A. Dvořaki missa D-duur, esitavad Eesti Teaduste Akadeemia nais- ja meeskoor (dirigent Andrus Siimon) ja solistideks noored andekad lauljad Gaili Grüning (sopran), Aule Urb (alt), Mikk Dede (tenor), Olari Viikholm (bass), orelil hästi tuntud Henn Eerik. Samal kontserdil on publikul võimalus kuulda üht Eesti staažikamat ansamblit - Tallinna Keelpillikvartetti.

Festivali kontserdid toimuvad nii Rapla Maarja-Magdaleena kirikus kui ka piirkonna väiksemates Juuru, Velise, Käru, Hageri ja Vahastu kirikus.

22. juulil korraldatakse Raplas järjekordsed Kihelkonnapäevad, mille raames tähistame helilooja Enn Vetemaa 75. juubelit. Kõlavad tema oreliteosed Hille Porosoni esituses.

Esmakordselt viiakse festivali raames ellu üle-eestiline noorte tšellomängijate laager – C-JAM Cellofest ja taaskord Rapla Suveakadeemia – meistrikursused dirigentidele ja keelpillimängijatele, juhendajateks tunnustatud interpreedid ja õppejõud Daniel Nodel, Peeter Paemurru, Aet Ratassepp, Kristina Kriit ja Johathan Brett. 21. juulil Hageri kirikus on võimalus jälgida noori dirigente erinevatest riikidest juhatamas Festivali Kammerorkestrit. Kõlavad E. Elgari serenaad keelpillidele, W. A. Mozarti „Väike öömuusika“ ja O. Respighi „Vanad aariad ja tantsusüidid III“.

Rapla kirikumuusika festivalile pandi alus 1993. aastal. Koostöös soome kirikumuusikutega üles ehitatud festivali eesmärgiks sai maailma rikkaliku vaimuliku muusikapärandi tutvustamine. Festivalil on üles astunud enamus Eesti muusikaeliidist ning välisesinejaid Suurbritanniast Jaapanini.

Vaata festivali kava >>>

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Rapla, Raplamaa

Rapla, Raplamaa

Saada e-mail

Uudiste arhiiv