Esimeste plastist juhilubade kehtivus lõpeb tuleval nädalal

12.11.2004
Järgmisel nädalal saab täis esimeste taasiseseisvumise järel välja antud plastist juhilubade kehtivusaeg, mistõttu autoregistrikeskus soovitab kõigil juhtidel ebameeldivuste vältimiseks oma loa kehtivusaeg üle vaadata.
Esimesed nn uued juhiload anti välja kümme aastat tagasi 15. novembril ja veel enne tänavuse aasta lõppu saab kehtivusaeg otsa 2700 juhiloal.
Nii võib mõnigi autojuht avastada politseikontrollis või ametiasutuses asju ajades, et ka isikut tõendava dokumendina kasutusel olev juhiluba on kehtetu.
Põhja politseiprefektuuri liiklusjärelevalve osakonna ülemkomissar Aivar Toompere ütles, et kehtetu loaga sõit on eeskirja järgi sama, mis loata sõit.

Laiskus ei vabanda

«Ühelt poolt pole inimeselt juhtimisõigust keegi ära võtnud, kuid samas pole seda ka pikendatud,» selgitas Toompere. «Samas võib aga juhil olla vahepeal tekkinud näiteks terviserike, mille tõttu teda enam rooli taha ei lastaks.»
Julgestuspolitsei liiklusüksuse juhtivinspektor Raul Sihver ütles, et politsei püüab kehtivuse kaotanud lubadega autojuhtidesse kindlasti inimlikult suhtuda ja teha selgeks, miks on luba pikendamata.
«Kui inimene pole luba vaadanud ega tea kehtivuse lõppemisest, võime ju vastu tulla ja esimesel korral hoiatusega piirduda, aga see ei saa muutuda reegliks, et jätame selle eest karistamata,» lausus Sihver. «Muidu võivadki juhid hakata oma laiskust välja vabandama.»
Et alates 1994. aasta lõpust hakati välja andma üha enam lube, kaotab igal kuul kehtivuse järjest rohkem plastkaarte.
Autoregistrikeskuse (ARK) eksamiosakonna juhataja Toivo Kangur ütles, et ARK soovitab juhiluba vahetama tulla kuu-kaks enne selle aegumist. «Praegu on uue loa saamise normaalaeg kümme päeva, kuid kui avaldusi tuleb palju, võib see aeg pikemaks venida,» märkis Kangur. «Seetõttu peaksid juhid arvestama ka väikese varuajaga.»

ARKis tuleb «kuum» suvi

Kangur ütles, et juhilubade vahetamise tippaeg tuleb 2007. aastal, sest 1997. aastal anti välja kõige rohkem lube – kokku 140 000.

Loavahetajate koguarv on siis aga veelgi suurem, sest lisanduvad umbes 17 000–

18 000 inimest, kes said kaks aastat varem esmase loa ja kes tulevad samuti vana luba uue vastu ümber vahetama.

2005. aasta jooksul lõpeb kehtivusaeg umbes 86 000 juhiloal ning 19 000 esmasel juhiloal. Tuleval aastal tuleb kõige «kuumem» vahetusaeg juunis, juulis ja augustis, kui ARKi peab minema üle 10 000 inimese kuus.

Muutunud on ka juhilubade taotlemise kord. Juhiloa taotluse saab esitada taotlejale sobivas büroos. Ainsa erandina saavad esmase juhiloa taotlejad sooritada eksameid ainult elukohajärgses või koolitaja asukoha järgses büroos ning seetõttu väljastatakse ka juhiluba enamasti seal.

Juhiloa taotlemiseks on vajalik

• Kehtiv tervisetõend, mis ei tohi olla vanem kui kaks aastat. Juhul kui juhiloa vahetajal on A- ja B-kategooria, piisab perearsti tõendist. Alates C-kategooriast on nõutav liiklusmeditsiini komisjoni tõend.

• Isikut tõendav dokument (soovitavalt ID-kaart või pass).

• Riigilõiv 380 krooni (kaasa võtta internetipanga või makseautomaadi väljatrükk).

• Viies suuremas autoregistrikeskuse büroos – Tallinnas, Tartus, Harjus, Pärnus ja Jõhvis on fotoautomaadid, kus saab kohapeal teha digifoto. Seal sisaldab lõiv ka foto hinda. Ülejäänud büroodes peab olema kaasas üks värvifoto suuruses 35 x 45 mm (millel isik on eestvaates, vanusele vastav ning peakatteta).

Allikas: ARK



EPL

Uudiste arhiiv