Haapsalu Kultuurikeskus annab teada

22.07.2011
Tarbekunstinäitus "5+1"

27. juulini Haapsalu Linnagaleriis
Galerii on avatud K-P Kell 12.00-18.00

GOBELÄÄNID:
Kaire Tali
KERAAMIKA: Ülle Rajasalu, Kadri Jäätma, Virve Kerm, Marit Tedrekull, Jarõna Ilo

Südasuvine tarbekunstinäitus Haapsalu Linnagaleriis on pidulik kooslus traditsioonilistest põimevaipadest ning keraamilistest suurvormidest, kus esindab tekstiilikunstnikke Kaire Tali, keraamikuid Ülle Rajasalu, Kadri Jäätma, Virve Kerm, Marit Tedrekull, Jarõna Ilo.

Tekstiilikunstnik Kaire Tali on tegelenud mitmete tekstiilitehnikatega, kõige olulisemaks peab ta ise oma gobelääniloomingut. 80-ndate alguses oli Eestis selle tehnika särav tõusuaeg. Eesti Riikliku Kunstiinstituudi tekstiili erialal õpetasid parimatest parimad, sealt sai noor kunstnik kavandamise ja teostuse kogemuse ning enesekindluse. Kaheksakümnendad ja üheksakümnendad hellitasid kunstnikku ostudega Kunstifondi- ja Tarbekunstimuuseumi kogudesse , erakätesse ning suuremate –väiksemate tellimustöödega.

Kaire Tali kaks suurimat gobelääni asuvad tänaseni Tallinnas restoranis Peppersack, (ühtekokku u 20m2), üks erilisemaid tellimustöid sai teostatud Vene Föderatsiooni Suursaatkonnale Tallinnas (2x3,6 m, 1996).

Nüüd on teiste võimaluste aeg. Kaire Tali töötab alates 1995. a vabakutselisena Katariina Gildi tekstiilistuudios „Kaunitar ja Koletis“. Endiselt koob ta ka gobelääne, kuid enamasti on need hoopis väiksema formaadiga kui varem. Mõnikord on need tellimustööd, vahel ka näituste jaoks kootud.

Kaire Tali osaleb aastast 1997 põimevaibaga tegelevate kunstnike rühmituses „Vaba Tahe“. Tänu ühenduse aktiivsele näitusetegevusele on selle väga erilise ja üha haruldasemaks muutuva tehnikaga tegelemine olnud autorile pingestav. Seekordsel näitusel eksponeerib kunstnik töid, millest vanim on aastast 1991 ja viimased sellest aastast, seega 20 aasta läbilõige.

Kaire Tali gobeläänide tehnika on klassikaline, meisterlikult valdab ta nii värelevaid värvikooslusi kui ka kujundisümboolikat. Oma vaibad teostab ta alati ise – rakendab lõime, värvib lõngad, nautides traditsioonilist tehnikat ning pikka ja kohati piinarikast protsessi.

Gobeläänide näituse külalistena kutsus Kaire Tali osalema oma kolleegid Katariina Gildi Savikojast. Viis keraamikut: Ülle Rajasalu, Kadri Jäätma, Virve Kerm, Marit Tedrekull ja Jarõna Ilo on kõik isikupärase käekirjaga. Nende poolt eksponeeritavad keraamilised suurvormid moodustavad gobelääniga kindlalt sobiva koosluse. Mõjudes skulptuuraalselt, on neil ometi ka tarbeväärtus. On töid, mida võib kasutada igapäevaste tarbenõudena või panna seinale; on näituseobjekte ja tehnilisi finesse.

Film "X-mehed: esimene klass"

25. - 27. juulini kell 19.00 kultuurikeskuses
Pilet 2.55


Enne seda, kui mutandid oma olemasolust maailmale märku andsid ning enne seda, kui Charles Xavier (James McAvoy) ja Erik Lensherr (Michael Fassbender) võtsid endale nimed Professor X ja Magneto, olid nad kaks noort meest, avastamas esmakordselt oma erakordseid võimeid. Nad polnud vihavaenlased, vaid kõige lähedasemad sõbrad, kes tegid koostööd teiste mutantidega, et hoida ära maailmalõppu. Selle käigus tekkis nende kahe vahele ükiiresti kasvav lõhe, millest sai alguse igavene sõda Magneto Vennaskonna ja Professor X-i leeri ehk X-meeste vahel.

"X-mehed: esimene klass" viib meid eepilise X-meeste saaga algusesse, paljastades ühtlasi tuntud ajalooliste sündmuste salajast tausta. Lavastajaks on Matthew Vaughn ("Kick-Ass"), osades James McAvoy ("Wanted"), Michael Fassbender ("Vääritud tõprad"), Rose Byrne ("Trooja"), January Jones ("Mad Men"), Oliver Platt ("Armastus ja teised uimastid"), Kevin Bacon ("Kanged mehed"), Nicholas Hoult ("Titaanide kokkupõrge") jt.

Alla 12 a mittesoovitatav
Pikkus: 132 min.

XVIII Rahvusvaheline Haapsalu Keelpillifestival
Ansambel Blink

29. juulil kell 19.00 kultuurikeskuses
Pilet Piletilevis 7/4 €. Sooduspilet kehtib õpilasele, üliõpilasele ja pensionärile soodustust tõendava dokumendi ettenäitamisel.Koolieelikud pääsevad üritusele tasuta juhul, kui istuvad piletiga saatja süles.


Neli noort naist viielt maalt kohtusid sügisel 2009, mil nad asusid koos õppima programmis Nordic Master in Folk Music. Blink on koos veetnud kaks aastat elades Rootsis, Taanis, Soomes ja Norras, õppides tundma Põhjamaade pärimusmuusikat, mis moodustab ansambli põhirepertuaari.

Haapsalu suvemuusika 2011
MÖÖDA VAHEMERE MAID

29. juulil kell 20.00 toomkirikus
Pilet eelmüügist Piletilevis 6 € ja kohapeal 8 €


Oksana Sinkova (flööt)
Aliina Sakalauskaja (mandoliin)
Kardi Ploompuu (orel)

Kavas: Antonio Vivaldi, Leonardo da Vinci, Girolamo Frescobaldi, Pedro Iturralde, Joaquin Rodrigo

Trio Sinkova - Sakalauskaja - Ploompuu alustas koostööd 2007. aastal. Barokse mandoliini, igihalja oreli ning kaasaegse flöödi koosluses esitatud teosed saavad uue sära tänu ebatavalisele tämbrisünteesile, kus trio kõlab nagu väike orkester. Kava „Mööda Vahemere maid“ koosneb itaalia ja hispaania barokiajastu ja tänapäeva muusikast. Rodrigo populaarne „Fantaasia härrasmehele“ on algselt kirjutatud kitarrile ja orkestrile, sellest on trio teinud endale seade.

Augustibluus 2011
5. - 6. august

Festivali pass Piletilevis alates 1. juulist 32 €, alates 1. augustist 36 €


Vaata www.augustibluus.ee

Vaata "Kaks nädalat Haapsalus" sündmusi SIIT.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Haapsalu, Läänemaa

Haapsalu, Läänemaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv