Bussifirmad tahavad uuel aastal piletite hinda tõsta

15.11.2004
Kõik kolm Viljandimaa bussifirmat saatsid maavalitsusele ühiskirja, milles nad teatavad, et töötavad kahjumiga, ning teevad ettepaneku bussipiletite hinda tõsta.
Vedajad leiavad, et diislikütuse hinna oluline tõus on nad seadnud olukorda, kus avaliku teenindamise lepingutega ette nähtud liinide teenindamiseks kulub rohkem raha kui sellest sisse tuleb.
Pöördumises, millele on alla kirjutanud aktsiaseltside Devori Reisid, Mulgi Reisid ja Taisto Bussid juhid, tehti ettepanek kehtestada Viljandimaal sõidukilomeetri kõrgeimaks hinnaks 70 senti ja sõidupileti miinimumhinnaks 6 krooni.
«See on reaalne liini kilomeetri hind, mida meie inimesed on võimelised maksma, ilma et see pere eelarvesse auku lööks,» arvas Devori Reiside juhataja Margo Järvekülg.
Tema hinnangul tuleks firmad ots otsaga kokku, kui liinikilomeetri hind oleks 85—90 senti, kuid siis annaks tagasilöögi sõitjate arvu vähenemine.
Aktsiaselts Mulgi Reisid esitas taotluse tõsta ka Viljandi linnaliinide piletite hinda. Müügipunktidest ostetav pilet hakkaks siis maksma senise 5 krooni asemel 6 krooni, bussijuhilt ostetav senise 6 asemel 7 krooni. Kuupileti hind kerkiks 130 kroonilt 160 kroonile.

Kütus on kõvasti kallinenud

Alates 1. jaanuarist on Viljandimaal sõidukilomeetri kõrgeim tariif 55 senti. Viljandi Maavalitsus on viimase kolme aasta jooksul hinda tõstnud ühel korral ning siis tõusis see viie sendi võrra.
Vedajafirmad toovad näiteks, et aasta tagasi maksis diislikütuse liiter Viljandimaa tanklates keskmiselt 7 krooni, praegu on hind aga 11.80. Seega on diislikütuse hind tõusnud viimase aastaga rohkem kui poolteist korda.
Devori Reiside juhataja Margo Järvekülg arvas, et kui maavalitsus vedajate ettepanekut ei toeta, tuleb bussiettevõtetel hakata tihedamat koostööd tegema. Neil tuleks otsida lahendusi, et kaugliinibussid ei korjaks maakonnaliine sõitvatel bussidel kliente eest ära.

Maavalitsus arutab taotlust

Järvamaal on avaliku liiniveo sõidukilomeetri tariifiks kehtestatud 66 ja Tartumaal 65 senti. Pileti hinnad on viimastel kuudel tõusnud ka Valga- ja Pärnumaal.
Ettepanekut hakkab arutama Viljandimaa ühistranspordi komisjon ning pärast seda on maavanem hindu puudutava ettepanekuga Viljandimaa Omavalitsuste Liidu ees.
Maavalitsuse arenguosakonna juhataja Tõnis Korts hoidus avaldamast arvamust selle kohta, kas ja millal bussipiletid kallinevad.
«See on ühistranspordi komisjoni otsustada,» kinnitas ta. «Hinnatõusu põhjused peavad olema selgeks vaieldud ja kõigile arusaadavad. Maavalitsus on kogu aeg otsinud vahendeid, mis lubaksid hinnatõusu vältida.»
Korts nentis, et eelmisest liinikilomeetri hinna tõstmisest saadik on olnud kaks suuremat üldist hinnatõusu, mis pole pileti hindades kajastunud.


Sakala

Uudiste arhiiv