Puccini ooperit Tosca saab nautida soome sopran Karita Mattilaga peaosas Coca-Cola Plaza ekraanil

01.08.2011
Kolmapäeval 3.augustil on võimalik kino Coca-Cola Plaza ekraanil nautida Soome kuulsaimat ooperiprimadonnat Karita Mattilat Puccini melodramaatilises meistriteoses Tosca. Etendus linastub Metropolitan Opera HD Suvehooaeg 2011 sarjas vaid ühel õhtul.

Karita Mattila on meie põhjanaabrite juurest sirgunud suure häälega särav sopran, keda on kutsutud ka üheks maailma parimaks laulvaks näitlejaks, kes esitab oma rolle niisama veenvalt kui filmitähed. Nii kriitikud kui publik on jaganud armastatud näitlejannale ohtralt kiirusõnu nii tema hääle kui laulja- ning näitlejameisterlikkuse kohta. Tema rollidele pühendunud töökus ja suurepärane näitlejaanne on lisaks hämmastavalt kõlavale suurele häälele toonud talle palju tunnustust ja viinud ta maailma juhtivaimatele ooperilavadele laulma suur-rolle nii Mozarti, Straussi, Tšaikovski, Janáčeki, Verdi, Puccini kui ka Wagneri ooperites. Ta on teinud koostööd selliste hinnatud orkestritega nagu Berliini ja Viini Filharmoonikud, Dresdeni Riigikapell, Los Angelesi Filharmoonikud, Clevelandi Sümfooniaorkester ja paljude teistega, ning on laulnud paljude tunnustatud dirigentide juhtimisel nagu: Abbado, Levine, Bahrenboim, sir Georg Solti jt.

Nimirolli Puccini melodramaatilises meistriteoses esitas Mattila esmakordselt väljaspool kodumaad Soomet 2009 aasta sügisel Metropolitan Operas, kui MET avas uue hooaja just selle ooperiga. 2009 aasta sügisest on pärit ka salvestis, mida Coca-Cola Plazas nüüd näha saab. Palju vastuolulisi arvamusi tekitanud šveitsi lavastaja Luc Bondy lavastatud etendus on leidnud nii pooldajaid kui saanud ka teravat kriitikat, kuid nii publiku kui kriitikute ühehäälsed tunnustatud ovatsioonid on saatnud Karita Mattila lauldud ooperi nimirolli, kus lisaks hämmastavalt lauldud partiile on kiidusõnu jagunud ka Mattila rollilahendusele.

Puccini melodramaatilise meistriteose „Tosca“ aluseks on traagiline lugu inimlikest kirgedest, millega helilooja on taotlenud pakkuda publikule närvikõdi ja dramaatilist teatrit. Lisaks on ta kirjutanud ka suurepärase muusikalise rolli nimitegelasele, mis on kõlanud paljude nimekate sopranite esituses läbi aegade.

Ooperi keskne tegevusliin jutustab kolmest inimesest - kuulsast ooperilauljast, vabamõtlejast kunstnikust ning sadistlikust politseiülemast, keda ühendab poliitiliste mängude ja armastuse rägastik. Ooperi süžeed võib vaadelda kui sügava psühholoogiaga realistlikku draamat, mida mõned kriitikud on nimetanud lausa õudusdraamaks. Metropolitan Opera muusikajuht James Levine on ooperi kohta öelnud: „Toscas on ühendatud Puccini suurepärane muusikaline inspiratsioon Hitchcocki filmiparemikku kuuluva linaloo melodramaatilisusega.“

Tosca on helilooja Puccini kolmas edukas ooper, mida on saatnud publikumenu esmalavastusest alates. Muusikaliselt hästi läbi-komponeeritud teoses moodustavad aariad, retsitatiivid, koorid ning muud muusikalised elemendid ühtse terviku, kus on kasutatud Wagnerile omaseid leitmotiive, mis iseloomustavad karaktereid, objekte ja mõtteid.

Ooper sisaldab Puccini kõige laiemalt tuntud lüürilisi aariaid, mis on inspireerinud paljusid juhtivaid ooperilauljaid ja on võlunud oma võimsusega ja leidliku orkestratsiooniga mõlemaid, nii esitajaid kui publikut - see on teinud sellest lavaloost ühe enim mängitavama ooperiteose maailma ooperilavadel. See on kirglik lavalugu võimust, reetmisest ja ennastohverdavast armastusest.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv