Suveaaria lõpeb hullumisstseenidega

03.08.2011
Eeloleval pühapäeval ja teisipäeval näeb Pärnu Vanalinna õuel Hullumisstseene kvaliteetooperitest vol. 2 ning järgmise nädala neljapäev ja laupäev on hullumisstseenide vol. 1 päralt.

Stseenid, milles peategelane või mõni tegelastest kaotab sündmuste käigus mõistuse, olid ooperite loomulikuks koostisosaks juba ooperiajaloo algusest peale, kuid eriti populaarseks kujunesid hullumisstseenid 19. sajandi itaalia ja prantsuse ooperites. Hullumisstseene kirjutati tipplauljatele ja nende varjatud eesmärgiks oli viimase piirini demonstreerida esitaja laulja- ja näitlejavõimeid. Seetõttu on hullumisstseenide vokaalpartiide ülesanded võrreldes muude ooperinumbritega palju suuremad ja erutavamad: tavalised on suured hüpped, keerulised passaazhid, ülipikad fraasid, kiirelt vahelduv dünaamika ja järsud karakterimuutused.

Hullumisstseenide etendusi 1 ja 2 ühendab lugu traagilisest naissaatusest: süütute naiste tunded raha, võimu ja iharuse hammasrataste vahel, kõlab muusika Bellinilt, Donizettilt, Thomas’lt. Peaosas Kai Kallastu (sopran), kaastegevad Leonora Palu (flööt), Hille Karm ja Liina Vedler (video ja valgus) ning Andrus Kallastu (muusikajuht).

Sel neljapäeval võib sellel suvel viimast korda nautida Kataloogi sarja kuuluva installatsioon-ooperi Palvestseene kvaliteetooperitest etendust, milles kõlab Bellini, Donizetti ja Verdi muusika. Kui inimlikud võimalused keerulisi olukordi lahendada on ammendunud, ei jää inimesel muud üle, kui pöörduda palves jumala poole. Palve jõud on suur ja paluda võib kõike: verise sõja lõppemist, armastatud inimese tervenemist, jumala armu kavandatavale ettevõtmisele. Kui ooper lõpeb õnnelikult, oli palvest kasu. Enamasti on aga ooperis esitatav palve vaid lootusetu olukorra kinnitus: jumalad võivad halastada, kuid inimesed mitte. Peaosas esineb sopran Kai Kallastu, jumalakujude autoriks on Jasper Zoova.

Reedel toimub neljas kontsert sarjast Bach Pärnus, millel saab lisaks Bachi oreliteostele kuulata laule Hugo Wolfi Hispaania vaimulike laulude kogumikust. Kontserdil esineb sopran Kai Kallastu, keda saadab digiorelil Andrus Kallastu.

Laupäevasel Suveaariate sarja kontserdil esinevad viiuldaja Leena Laas ja flötist Leonora Palu, klassikalisi ooperiaariad esitavad sopranid Egle Kull ja Kai Kallastu, metsosopran Iris Oja ning bariton Atlan Karp. Muusikajuht Andrus Kallastu.

Viiuldaja Leena Laas omandas Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias magistrikraadi Ulrika Kristiani ja professor Mari Tampere-Bezrodnõi juhendamisel. Ta on ennast täiendanud Igor Bezrodnõi, Sigiswald Kuijkeni, Anatoli Reznikovski, Regis Pasquier ja Gérard Poulet juures. Lisaks osalemisele arvukates projektiorkestrites on Leena Laas töötanud Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris, Rahvusooper Estonia orkestris, Kremerata Balticas, Tallinna Kammerorkestris, Tallinn Sinfoniettas ja Jyväskylä Linnaorkestris. 1998. aastast tegutseb ta oma sünnilinna Narva sümfooniaorkestri kontsertmeistrina, on täitnud ka Rahvusooper Estonia orkestri kontsertmeistri kohuseid ning on aastast 2011 Pärnu Ooperi orkestri kontsertmeister. Arvukatel kontsertidel Eestis, Soomes, Rootsis, Venemaal ja Saksamaal on ta solisti ja ansamblistina lisaks klassikalisele repertuaarile esitanud ka palju eesti muusikat. Koostöös pianist Nata-Ly Sakkosega valmis tal Eesti Raadio sarjas 2001. aastal CD-plaat Poème d'amour, mida on arvustatud sõnadega "Leena Laasil on kirglik poognakäsi, mis ühestki noodist embuseta lahti ei taha lasta, olgu tegu õhkõrna puudutuse või sügava paitusega. Leena Laasi kunstnikuomadustest ongi olulisimad kõla voolimise oskus ja külluslik tämbripalett, mille abil ta teosed elavaiks, hingavaiks ja arenevaiks tervikuiks köidab".

10. juulist kuni 13. augustini 2011 toimuv Pärnu Ooperi Suveaaria on intelligentset meelelahutust pakkuv ainulaadne suvepealinna vabaõhu muusikateatrifestival. Etendused algavad sumedatel suveõhtutel poolteist tundi enne keskööd erilise atmosfääriga Pärnu Vanalinna õuel. Rambivalguses saab nautida kõlade ja lavakunsti keelde tõlgitud unistusi, armastust ja emotsioone. Äratundmisrõõmu tekitavad ooperiaariad, üllatuslikud kõlad nüüdisheliloojatelt, silma erutavad videopildid ning etenduspaiga loomulik akustika loob müstilise lavalise terviku, millele lisab varjundeid loodushäälte ja -värvide ootamatu sekkumine. Suveaaria on kõigile neile, kes otsivad eredaid ja inspireerivaid kunstilisi naudinguid. Suveaaria kunstiline juht on Andrus Kallastu.

Etendused ja kontserdid algavad Pärnu Vanalinna õuel (Nikolai 26 / Pühavaimu 19) kell 22.30.

Pääsmed hinnaga 15 eurot (makse sularahas) on müügil pool tundi enne algust kohapeal.

Pääsmed hinnaga 10 eurot on eelmüügis internetis www.piletimaailm.com
ning Piletimaailma müügipunktides üle Eesti

Piletilevis on pääsmed hinnaga 10 eurot internetimüügil aadressil www.piletilevi.ee/est/piletid/teater/muu/ ning Piletilevi müügipunktides üle Eesti

www.ooper.parnu.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Pärnu, Pärnumaa

Pärnu, Pärnumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv