Birgitta festivali kahel etendusel saab kaasa lüüa ka publik

08.08.2011
Sel laupäeval algab Birgitta Festival (13.-21. august), mis toob külastajani maailma muusikateatri erinevaid žanre Kanada reservaatidest, Iisraelist, Venemaalt, Leedust ja Valgevenest. See on rikkalik pilt tänapäeva muusikateatrist: ooperid, balletid, indiaanlaste pühad rituaalid ja Iisraeli ansambli kosmose-show.

Kõige ootamatumaid väärtusi pakuvad alati need muud žanrid: nii toovad pühendumist ja iidseid rituaale indiaanlased ning pakuvad huumorit ja vokaalakrobaatika hämmastavaid trikke iisraellased.

Kloostrifestivali üheks prioriteediks on tuua kaugete kultuuride ajalool ja religioonil põhinevaid etendusi. Pühapäeval, 14. augustil saab tantsida koos 21. sajandi Kwakwakwa indiaanipealikuga, sest meie külalised tahavad rahurituaali laiendada ka publikule. Kui kaks pealikut on tülis ja läbirääkimised lahendust ei too, pannakse pealikud tantsima, sest just nii saavad esivanemate vaimud nende keha ja hinge mõjutada. Indiaanlastele pole tants meelelahutus, vaid kõrgemate jõududega suhtlemise vorm ja nii sunnib karm seadus neid tantsima. Kurioosne on tänapäeva psühholoogia ja iidsete Indiaani rituaalide „kokkusattumus“. Suhtepsühholoogia soovitab paarisuhte probleemide korral tantsida või tantsu vaadata – indiaanlased teadsid seda aastasadu tagasi. Birgitta Festivalile tasub minna, sest seal näeb seda, mille järele muidu tuleks sõita maailma teise serva.

21. augustil festivali lõpetav Iisraeli vokaalansambel Voca People kutsub aga publiku endale eesti muusikat laulma ja teeb sellest siis kohe laval oma seade. Nende maailma igas nurgas ovatsioonidega vastu võetud etendus on sisuliselt tulnukate retk Maale, kus vaja muusikalise energiaga oma kosmoselaeva laadida. 8-liikmeline ansambel annab vaimustava etenduse ja lummab erilise vokaalikasutusega. Planeet Maa muusika džässitöötlustele lisavad jumet beat-box (löökpillide vokaaliga järeleaimaine) ja scratching (vanade heliplaatide kõla järeleaimamine ).

Birgitta Festival toimib tervenisti keskaegses miljöös (mitte tänapäeva festivalidele tavalises telgimaailmas), siin on stiilne iga nüanss, nii ka pidulik õhtusöök Ribe suveterrassil või veinikeldri hämar salapära.

Kogu kava koos ooperite ja ballettidega www.birgitta.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv