Sadakond kodutut võttis vastu Raua sauna kutse saunapäevale

15.12.2004
Annetajad kogusid puudustkannatajatele puhtad riided selga ja söötsid kõhu täis.
Eile hommikul kogunes üle saja elu hammasrataste vahele jäänud inimese juba pool tundi enne määratud aega Raua sauna, kus Oleviste kogudus korraldas neile saunapäeva.
“Oleme kõik tundnud seda lõhnabuketti, mis saadab prügikastist toitu otsivat inimest, mõtlemata, et peale puuduva eluaseme pole tal ka elementaarseid pesemisvõimalusi,” ütles kodutute saunapäeva projektijuht Riina Vändre. “Raua tänava saun tuli meile kenasti vastu ja aitas meil teisi aidata,” lisas ta.
Raua sauna esindaja Helve Liivandi sõnul pole tal hirmu, et kodutud sauna pisikuid täis tooksid. “Nemad on ka inimesed. Pigem peaks selliseid üritusi tihedamini korraldama. Mitte vaid jõulude ajal, vaid vähemalt korra kvartalis,” ütles Liivand.
Kodutud Rootsi armee rõivis
Pesupäevale panid õla alla paljud ettevõtted ja eraisikud: Marat annetas pesu, Orto pesemisvahendid, Tallinna Vesi ja Grand Hotell Tallinn käterätikud. Puhtaksküüritud kodututele jagasid MTÜ Oleviste Hoolekanne kümmekond liiget ja muidu toetajat puhtaid riideid: pesu, T-särke, sokke, kindaid. Kaitsejõud pakkusid pärast sauna suppi, magustoiduks oli ka kringel.
Sauna tulnud kodutud jäid eile napisõnaliseks ega soovinud saunamuljeid jagada.
Sotsiaal- ja tervishoiuameti hoolekandeosakonna peaspetsialisti Andrus Toompuu sõnul on igasugune kodutute abistamise algatus teretulnud. “Saame linna inimesed puhtamaks, bussis-trammis-trollis sõitjatele on see kindlasti rõõmus uudis,” ütles Toompuu.
“Riidevaru praegu on. Kaitsejõudude logistikakeskus tuli meile appi ja andis Rootsist kümmekond aastat tagasi abi korras saadud sõjaväeriietust, mida siiamaani hoiti ladudes,” ütles Toompuu. Kuna Eesti kaitseväe vorm on ammu paika pandud, pole vajadust ka Rootsi sõjaväe riietust alles hoida.
“Need on täiesti uued riided, seal on aluspesu, mütse, pükse, pluuse, kampsuneid, rohelisi, siniseid ja laigulisi riideid,” selgitas Toompuu.

Öömaja igale kümnendale kodutule

••Sotsiaaluuringute keskuse Praxis hinnangul on kodutute arv Tallinnas umbes 2000, samas kui varjupaigakohti on kümme korda vähem – 203. Sotsiaal- ja tervishoiuameti andmeil kasutas varjupaikade teenust tänavu tuhatkond inimest.
••“Öömajad on täis, inimesi on rohkem kui voodikohti, aga õnneks on talv küllaltki soe, olukord pole nii hull kui eelmisel aastal –20 kraadiga,” nentis ameti hoolekandeosakonna peaspetsialist Andrus Toompuu.
Tema sõnul on olukord siiski paranemas, sest veel sellel nädalal avatakse Akadeemia tee 34 varjupaik, millega lisandub vähemalt 50 kohta.
••Linna kodutute öömajad asuvad Kauge 4 (74 kohta), Alasi 8 (47 kohta, praegu asendab seda Magasini 29), Akadeemia tee 48 (40 kohta), lisaks Päästearmee Lootuse Maja, Laevastiku 1a (42 kohta).
••Kodututel on võimalus käia iga päev pesemas Suur Sõjamäe 6a, kodutute keskuses, kus jagatakse ka asendusriideid, ehkki tõenäoliselt kõik ei soovi sinna minna.


EPL


Uudiste arhiiv