Kuulus „The Black Rider“ esietendub neljapäeval Katlas

07.09.2011
VAT Teater toob 8. septembril Tallinnas, Katla katelde ruumis lavale väga erilise projekti, muusikalise lavaloo „The Black Rider“, mille eksklusiivse esitamisõiguse sai VAT Teater pärast aastatepikkust ootamist. Lavastus on eesti keeles.

Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmi kuuluv taskuooper „The Black Rider“ põhineb tuntud saksa rahvajutul “Der Freischütz” (“Nõidkütt”) ja Weberi romantilisel ooperil.

Noor Wilhelm armub jahimehe tütresse Kätchenisse. Isa lubab noortel abielluda ainult tingimusel, et Wilhelm suudab teha absoluutselt täpse püssilasu. Vältimaks läbikukkumist, võtab Wilhelm vastu kuulid saatanalt. Kuid igal asjal on oma hind...

Ehkki tegemist oleks justnagu muinasjutuga täiskasvanuile, on see tegelikkuses deemonliku ja jabura allegooriaga vürtsitatud lugu modernsest inimesest. Illusioonid ja enesepettus võiks olla lavastuse peateemaks. Lavastus on kantud poeesiast ja Tom Waitsi muusika väest. Üks lavastuse kesksetest osatäitjatest, Lauri Saatpalu, on ütelnud, et Waits ei karda olla lihtne ja ilus. Omanäoline lavastus pakub vaatemängu, mõtteainet ja ka hingeliigutust. Katlaruumi eritingimused on osavalt näitemängu teenistusse rakendatud. Muusika kõlab värskelt ja köitvalt, kostüümid on ennenägematud.

Biitpoeet William S. Burroghsi tekstile loodud „The Black Rider“ on üks viimaste aastakümnete edukamaid ja isepäisemaid muusikalisi teoseid. Pärast paljukiidetud esiettekannet 1990. aastal Hamburgis mängiti muusikali paljudes maailma teatrites, kuni autorid lavastusõigused tagasi võtsid. Eksklusiivse Eesti esmaettekande jaoks Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmis andis Tom Waitsi Ameerika kirjastus VAT Teatrile eriloa.

Märkimist väärib asjaolu, et muusikat teeb VAT Teatri „The Black Rideris“ spetsiaalselt selle projekti jaoks taasühinev legendaarne vabaimprovisatsioonilist muusikat viljelenud ansambel Tunnetusüksus koosseisus Rivo Laasi, Mart Soo, Tanel Ruben, Eduard Akulin, Mart Süda, Eve Pütsepp.

Näitlejatest teeb kaasa kogu VAT Teatri trupp - Katariina Unt, Margo Teder, Tanel Saar, Meelis Põdersoo, Ago Soots ja külalistena Sandra Uusberg, Lauri Saatpalu ning Raivo E. Tamm.

Taskuooperi lavastaja on Christian Römer Saksamaalt, kellele see on juba neljas koostöö VAT Teatriga. Römeri varasemad lavastused VAT Teatris: “Jumal on DJ” (2001), “Kolumats” (2003) ja “Meeste varjupaik” (2006). Aastast 2007 töötab Christian Römer tegevjuhina kuulsas Berliini muusikateatris Neuköllner Oper.

Lavastuse kunstnik on Kathrin Hegedüsch (Saksamaa) ning videokunstnik Rene von der Waar samuti Saksamaalt. Lavastuse liikumisjuht on Marge Ehrenbusch, lauluõpetaja Zoja Hertz ning muusikajuht Rivo Laasi.

Tähelepanu! Pange soojalt riidesse! Töötab kohvik!

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv