Sagadi looduskool ootab õpilasi seentega tutvust tegema

19.09.2011
RMK Sagadi metsakeskuse looduskool pakub kooliõpilaste gruppidele septembris ja oktoobris võimalust osaleda seeneprogrammides ning õppida tundma seente osa ökosüsteemis ning inimese elus.

Tutvutakse seeneriigi süsteemiga, seente kohaga looduse keerulises süsteemis ja seente kasutamisega inimeste abilistena.

“Inimene tahab kõike liigitada. Nii on teadlased eluslooduse suuremad esindajad jaotanud taimeriigiks, loomariigiks ja seeneriigiks. Seente maailm on põnev ja pisut võõras, kuid oluline,” rääkis Sagadi looduskooli programmijuht Tiina Reintal ühest põhjusest, miks õpilasi-õpetajaid oodatakse tavapärastele koolitundidele lisaks natuke teistsugust õppepäeva ette võtma.

Kuigi eestlasi peetakse metsarahvaks, on tänapäevaks paljud meie hulgast linnastunud ja oma esivanemate kogemused unustanud. Samas on hulk peresid, kes käivad usinasti metsades ja püüavad taasavastada loomuliku elu võlusid. Nii on ka seente tundmise-tarbimisega.

“Igas klassis on mõni laps, kes teab päris mitut nii söödavat kui mürgist seent. Samas on üksjagu neid, kes ei tunne isegi mändi-kuuske, rääkimata siis männi- või kuuseriisikast. Sõltub paljuski kodust, kui palju on säilinud suhe loodusega,” rääkis Reintal varasemast kogemusest.

Ta lisas, et ka varasematel aastatel on sügiseti õpilastele seente põnevat maailma tutvustatud.

“Sel aastal koostasime uued töölehed ja vanematele õpilastele on rohkem iseseisvaid ülesandeid. Sagadi seenepäev on seotud õppekavaga, see tähendab, et samu asju uuritakse edasi koolitundides. Anname neile kaasa ülesanded, mida hiljem lahendada, ning kõige tublimad saavad pärast auhinna,” tutvustas Tiina Reintal.

I-VIII klassi õpilastele mõeldud programmi raames, mida viiakse läbi muidugi noorte vanust arvestades, tehakse metsas seeneretk, samuti tutvutakse seenenäitusega, käiakse metsamuuseumis ning otsitakse seoseid puude ja seente vahel. “Mininäituse jagu seeni leiame igaks õppepäevaks. Puuseente väljapanek peab vastu kuid,” ütles looduskooli programmijuht.

Kui varasemalt on olnud oodatud seentega sinasõprust tegema alg- ja põhikooliõpilased, siis tänavu on valminud uuenduslikud programmid ka gümnasistidele.

“Pakume võimalust koostada ise uurimisküsimused ja neid lahendada. Looduskoolis on võimalik kasutada täpsemaid mõõteriistu seente ja mulla keemilise koostise, happesuse, temperatuuri ja teiste näitude mõõtmiseks. Nii saab loodusteemat siduda täppisteadustega,” kõneles Tiina Reintal.

Sagadi metsakeskus on igal aastal septembris korraldanud ka suurema seenenäituse, mis on mõeldud kõigile huvilistele.

Tänavu otsustati seenenäitus teha kahes osas, sest osa seeni on varajasemad, teised hilisemad ning neid on ühel ajal keeruline eksponeerida. Septembri esimesel nädalavahetusel sai tutvuda rohkem kui 170 liiki seentega, mis korjatud Sagadi ja Oandu metsadest.

Vaatamiseks olid väljas tuntud söögiseened, nagu näiteks kukeseened, puravikud, tatikud ja riisikad, samuti tutvustati mittesöödavaid seeni, sealhulgas Eesti kõige mürgisemaid: valget ja rohelist kärbseseent.

Huvi seente ja nende omaduste vastu oli suur, inimesed käisid näitust uudistamas isegi ekskursioonigruppidena. 1. ja 2. oktoobril loodetakse rohkem tutvustada hilisemaid seeni, näiteks heinikuid ja vöödikuid.

Allikas: Virumaa Teataja
Foto: Eva Klaas

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Lääne-Virumaa

Saada e-mail

Uudiste arhiiv