Tallinnas algab rahvusvaheline kunstiprojekt „Lux Scientia“

22.09.2011
Tänasest kuni 25. septembrini saab Tallinnas Vabaduse väljakul, Raekoja platsil ja Rotermanni kvartalis näha rahvusvahelise kunsti- ja koostööprojekti "Lux Scientia" taieseid.

„Lux Scientia“ projektis on ühendatud kunst ja teadus ning selles osalevad Eesti, Poola ja Suurbritannia kunstnikud, kuraatorid ja teadlased. Projekti käigus sündinud taieseid esitletakse kõigis kolmes riigis: Poolas Torunis festivalil Skyway olid need väljas augustis, Suurbritannias Durhamis festivalil „Lumiere“ tulevad esitlusele novembris ning Tallinnas Valgusfestivali raames septembris.

Eestit esindab projektis "Lux Scientia" disainer Leonardo Meigas. Valgusinstallatsiooni „Hartmanni võre“ saab publik nii näha kui “käega katsuda”, jalutades led-valgustusega nähtavaks tehtud ruumides. Briti kunstnik Simeon Nelson mõtiskleb videoprojektsioonis "Plenum" animatsiooni ja valguse abil universumi sünni ning inimestevaheliste suhete üle. Poola kunstnik Dominik Lejman liidab oma kunstiprojektis " 60 sec. Cathedral" lõuendmaali ja kaasaegsed visuaalsed vahendid.

Kõik valgusinstallatsioonid on publikule vaatamiseks üleval 22.-25. septembrini igal õhtul kell 20.00 kuni 23.00. "Hartmanni võret" eksponeeritakse Vabaduse väljakul, "Plenum" on Raekoja platsil ning "60 sec. Cathedral" Rotermanni kvartalis.

Et „Lux Scientia“ raames tellitud tööd seovad endas kunsti ja teadust, siis toimub ka iga maa valgusfestivali raames avatud ümarlaud, kus kunstnikud ning nende tööde arendamisse kaasatud teadlased arutlevad teaduse ja kunsti fenomenide üle. Tallinnas toimub ümarlaud 23. septembril kell 13.00 AHHAA keskuses.

"Lux Scientia" raames toimuvad festivalid on iseseisvad kunstisündmused, iga riik otsustab ise oma festvali toimumise aja ja koha. Ühine on avatus publikule, valgusinstallatsioonide kasutamine ja taieste eksponeerimine kõigis kolmes riigis.

Valgusfestivali sügiskavasse mahub lisaks "Lux Scientiale" veelgi üritusi, kava leiab SIIT.

Foto: luxscientia.wordpress.com

Uudiste arhiiv