VAT Teatri juubelihooaeg on alanud töiselt

30.09.2011
Homme, 1. oktoobril, tähistab VAT Teater oma 24. sünnipäeva ning juubelihõnguline 25. hooaeg on Eesti vanimale vabateatrile alanud töiselt.

Pärast edukalt etendunud muusikalavastust „The Black Rider“, mis toodi Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmi raames Katlas 17 korda publiku ette, planeeritakse teatriaasta jooksul välja tuua veel kolm uut lavastust ja korraldada rahvusvaheline minifestival sõprusteatrite osavõtul.

Juubelihooaja erilisim projekt tõotab tulla Aare Toikka lavastus Andrus Kivirähki uuest näidendist „Karin ja Pearu“, mis on fantaasiamäng Tammsaare romaanitegelaste võimalikust kohtumisest. Klassik Kivirähk kirjutas selle näidendi nimelt VAT Teatrile ja Rahvusraamatukogu teatrisaalile mõeldes. Lisaks VAT Teatri näitlejatele Katariina Undile ja Meelis Põdersoole mängib külalisena kaasa Raivo Trass.

Autor Kivirähk ise tutvustab lugu nii: "Tammsaare Karin ja Pearu – esimesel pilgul ei seo neid tegelasi justkui mitte miski. Kuid tegelikult on nad omal kombel hingesugulased. Kumbki ei sobitu kuigi hästi oma igapäevasesse keskkonda, mõlemad on pisut lapsemeelsed, mistõttu neid ei võeta enamasti kuigi tõsiselt. Nad on jonnakad ja äraarvamatud. Ikka ihkavad ja otsivad nad meeleheitlikult midagi uut ega soovi leppida olemasolevaga. Nad tahavad mängida ja elust rõõmu tunda, mitte Paaside kombel tööd tehes ja vaeva nähes vaguralt armastust oodata. Nemad tahavad kõike ja kohe ning nende armastus on nii suur, et viib trammi alla või kõrvetab hinge surmani. Tammsaare ei lase Karinil ja Pearul kordagi kohtuda. Meie anname neile selle võimaluse."

EMTA Lavakunstikooli värske juht Peeter Raudsepp, kelle eelmine töö VAT Teatris oli Reko Lundani "Tarbetud inimesed", toob lavale John Fowles’i „Liblikapüüdja“ („The Collector“). Lugu räägib seltsimatust mehest-liblikapüüdjast, kes röövib kunstitudengist neiu ja hakkab teda oma üksildases maamajas kinni hoidma kui oma kollektsiooni kõige kaunimat, haruldasemat eksemplari. Teose põhiideeks on vabadus, mille tõeline väärtus selgub alles selle kadumisel. Lavastuse esietendus jääb praeguste plaanide järgi veebruari. Mängivad Margo Teder ja Marilyn Jurman.

Rahvusvahelise teatriprojekti „Platform 11+“ raames tuleb VAT Teatris lavale noore näitekirjaniku Kristiina Jalasto uus noorsoonäidend „Salto Mortale“. See on õnnestunud, puudutav ja terav õe ja venna suhteid lahkav näidend.. EMTA Lavakunstikoolis õppiv noor näitekirjanik ise tutvustab oma lugu nii: "Salto Mortale" on lugu tavalistest noortest ebatavalises keskkonnas - rändavas lõbustuspargis, kus suvepuhkusele minek ei tähenda mitte sõpradega rannas lesimist, vaid perefirma heaks töötamist ja pidevat ringi reisimist. Sellegipoolest mahuvad karussellide ja täpsusviskamise putkade vahel üles kasvanud 14-aastase Valteri ellu nii seiklused sõpradega kui ka tülid noorema õe Annaga, kes on vanemate silmis ideaalsuse kehastus. Valter näeb Annas peale tüütu plika veel kiuslikku türanni, kes kogu positiivse tähelepanu ebaõiglaselt endale võtab, nii et kui poisi parim sõber Annasse armub, otsustab Valter tegutseda. Tema tegu viib aga tagajärgedeni, mille eest tuleb vastutada. Päriselt.“ Loo lavastab VAT Teatris Kati Kivitar

„Salto Mortale“ esietenduse paiku märtsikuus toimub Rahvusraamatukogu teatrisaalis ka minifestival, kuhu kutsume mängima mõned oma sõprusteatrid Euroopast. Seesama "Salto Mortale" on ju lavastatud ka Bratislavas ja teine Platform 11+ raames teoks saanud noortelugu, pealkirjaga "Help!", on laval nii Tallinnas kui Budapestis. "Help!" - lavastusega on minifestivalil plaanis näidata ka eesti publikule versiooni, kus reaalselt kohtuvadki laval eesti näitleja Meelis Põdersoo ja Ungari näitlejanna Nora Sallai, kes Budapestis mängib samas lavastuses koos Attila Pomlenyiga. Näitasime sellist rahvusvahelist varianti suvel Dresdenis ning sõidame sellega sel hooajal ka Soome ja Ungarisse.

Järgmisel suvel tahaksime jätkata oma "Morten lollide laeval" projekti koostöös Kuressaare Linnateatriga ning plaane ja tegemisi, millest praegu veel vara rääkida, on veel.

Mõned VAT Teatri liikmed valmistavad ette sooloprojekte, mõned näitlejad plaanivad lavastama hakata, kindlasti on kavas täiendada õpitubade programmi noortele.

Mängime alanud hooaja vältel edasi ka kõiki oma lavastusi, nende hulgas on nii veteranistaatuses „Pal-tänava poisid“ kui verivärsked „Kihvad“, „Hea, Paha ja Inetu“, ning äsja Pärnus Monomaffia festivali kõrgeaulise žürii poolt üksmeelselt Grand Prix vääriliseks hinnatud „Nisa“.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv