Forum Cinemas kinodes algab taas Metropolitan Opera uue hooaja otseülekannete sari

03.10.2011
Metropolitan Opera Emmy ja Peabody auhinnaga pärjatud ülekannetesari The MET: Live in HD alustab 15. oktoobril üle maailma juba kuuendat hooaega.

Ühtekokku jõuab otsepilt New Yorgist 54 riigi 1600 kino ekraanile. Eesti publikuni jõuavad Forum Cinemas kinode Coca-Cola Plaza, Ekraan ja Astri ekraanide vahendusel algaval hooajal maailma juhtivaima ooperiteatri 11 ooperit, millest 7 on METi selle hooaja uuslavastused.

New Yorgis 1883. aastal tegevust alustanud ooperikompanii annab tänasel päeval etendusi Lincolni keskuses asuvas pea 4000 vaatajat mahutavas teatrimajas, mis on varustatud kõige kaasaegsema lavatehnikaga, mis annab tunnustatud lavastajatele piiramatud võimalused oma loominguliste ideede vormimiseks suursugusteks muusikateatri vaatemängudeks. The MET: Live in HD sarja raames kannab ooperikompanii otse satelliidi vahendusel kinodesse üle maailma HD (kõrglahutusega) pildikvaliteedis ja ruumilise 5.1 heliformaadis oma laupäeva pealelõunaseid etendusi.

„The MET: Live in HD 2011-12 hooaeg on Forum Cinemas kinodes arvult juba neljas. Hooaeg tuleb mitmekülgne ning paelub 11 otseülekandega kindlasti ka kõiki Eesti ooperi- ja teatrisõpru,“ ütles Forum Cinemas linastusjuht Rein Palosaar algava ülekannetehooaja tutvustuseks. „Kavast leiab aegumatuid meistriteoseid, mis sobivad suurepäraselt esimeseks ooperielamuseks ka neile, kes pole seni ooperiteatrisse veel sattunud, kuid soovivad saada unustamatuid teatrielamusi, mille loomisel pole tehtud mingeid allahindlusi ei lavastuses, lavakujunduses ega osatäitjate valikus“ lisas Palosaar.

Hooajal tuleb ülekandele lausa kaks Giuseppe Verdi ooperit: helilooja varasemast loomeperioodist ooper „Ernani“ ja paljudele teada ning palavalt armastatud „La Traviata“. 2011 – 2012 ülekannete kavas on tervelt seitse Metropolitan Opera algava hooaja uuslavastust, mille hulgas on Mozarti aegumatu meistriteos „Don Giovanni“, Massenet’ „Manon“, Gounod’ „Faust“ ning METi esmalavastus Donizetti ooperist „Anna Bolena“ ja maailmas esmakordselt rambivalgust nägev barokkooper „Nõiutud saar“. Barokkmuusika austajate jaoks tuleb ülekandele ka teine lavateos - Händeli „Rodelinda“. Kaasaegsetest ooperitest leiab kavast tänase päeva ühe viljakaima helilooja, Philip Glassi ooperi Satyagraha“. Glass on loonud muusikat ka arvukatele linateostele .

Algaval hooajal jõuab Metropolitan Opera laval kulminatsioonini Wagneri „Nibelungide sõrmuse“ tetraloogia ja saab tervikuks tsükli kahe viimase võimsa muusikalise vaatemängu „Siegfried“ ja „Jumalate hukk“ lavastustega, millest kujuneb kindlasti hooaja kõrgpunkt nii ooperimajas New Yorgis kui kinosaalides üle kogu maailma.

Nendes lavateostes saab näha ja kuulda maailma mainekaimate ooperilavade kõrgelt hinnatud soliste nagu näiteks Anna Netrebko, Deborah Voigt, Renée Fleming, Marina Poplavskaja, Joyce Didonato, Natalie Dessay, Plàcido Domingo, Dimitri Hvorostovski, Jonas Kaufmann, Andreas Scholl, Bryn Terfel, René Pape, jt. kelle kanda on olulised rollid tuntud lavastajate käe all valminud etendustes, mida dirigendipuldis juhatavad sellised kuulsused nagu näiteks METi muusikajuht James Levine, barokkmuusika asjatundja Willian Christie; Fabie Luisi, Marco Armiliato, jt.

The MET: Live in HD 2011 – 2012 hooaja kava ja ooperite tutvustused leiab Forum Cinemas kodulehel aadressilt: www.forumcinemas.ee/ooper

Otseülekandeid Metropolitan Operast saab näha Tallinnas kinos Coca-Cola Plaza, Tartus kinos Ekraan ja Narvas kinos Astri.

Ooperite salvestatud korduslinastused toimuvad ooperi otseülekandele järgneva pühapäeva päeval ja nädal hiljem esmaspäeva õhtul kinos Coca-Cola Plaza.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv