Eestit tabas võimas torm

09.01.2005
Öösel Pärnus puhanguti kuni 31 meetrit sekundis puhunud tuul tõstis Pärnu lahes veetaset ja ujutas üle Pärnu ja Haapsalu rannapiirkonna, Pärnu üleujutatud piirkondadest on evakueeritud üle 100 inimese.

Tormituultest põhjustatud elektrikatkestuste tõttu ei tööta paljudes kohtades mobiilsidevõrk ning samal põhjusel on probleeme operatiivsidega. Side puudub Kihnu saarega. Riiklik kriisireguleerimismeeskond palub inimestel ilma väga mõjuva põhjuseta mobiilsidevõrku mitte kasutada, sest see on üle koormatud.
Reklaam

Eesti Energia andmetel on tormi tõttu pingeta 25-30 protsenti kõigist alajaamadest ja elektrita kuni 10 protsenti tarbijatest.

Riiklik kriisireguleerimismeeskond palub inimestel võimalusel kõrvaldada maha langenud puud kodumaja juurdepääsuteedelt, sest päästeteenistused töötavad täisvõimsusel ja võimalike teesulgude tõttu võib abi viibida. Oma jõududega teesulgude kõrvaldamist soovitab kriisireguleerimismeeskond ainult juhul, kui see on ohutu.

Haapsalus on vesi üle ujutanud Holmi poolsaare ja Paralepa kaldapiirkonna, evakueeritud on ligi 40 inimest.

Vesi on tõusnud ka Võsul ja Vergis ning maavanem on kokku kutsunud Lääne-Viru kriisikomisjoni.

Tormikahjustuste likvideerimisega tegelevad päästeteenistused, piirivalve, politsei, kaitseliit, kaitsevägi, Eesti Energia, maanteeamet, Punane Rist ja vabatahtlikud. Üleujutuse piirkondadesse on saadetud elanike evakueerimiseks ja veevangi jäänud inimeste päästmiseks kaitseväe ja päästeteenistuste madalapõhjalisi paate koos meeskondadega.

EMHI andmetel püsib mandril tuule kiirus praegusel tasemel kuni 20-23 meetrini sekundis, tuul puhub edela-läänest. Liivi lahel puhub edelatuul kiirusega 34-37 meetrit sekundis, Soome lahel edela-läänetuul kiirusega 25-29 meetrit sekundis. Õhtul pöördub tuul merel EMHI prognoosi kohaselt loodesse ja puhub kiirusega kuni 20 meetrit sekundis.

Pärnu lahes on veetase uuesti mõnevõrra tõusnud. Tallinna lahes Muugal mõõdeti veetaseme kõrgust 144 cm üle Kroonlinna nulli ja võib tõusta pühapäeva jooksul veel kuni pool meetrit. Tallinna kriisireguleerimismeeskond on viidud tegutsemisvalmidusse. Kõrge veetaseme tõttu on Rohuneeme tee raskesti läbipääsetav ja on soovitav seda vältida. Meetrise veetaseme tõusu korral jõuab vesi ka Pirita teele ning Ahtri, Jõe ja Lootsi tänava piirile.

Riiklik kriisireguleerimismeeskond palub inimestel püsida kodus. Väljas liikumine on üleujutuse, langenud puude ja elektriliinide tõttu ohtlik. Purunenud elektriliinidele lähenemine võib olla eluohtlik. Lapsevanematel palutakse olla tähelepanelikud ja oma lapsi üleujutuse piirkonda mitte lubada. Pärnu- ja Läänemaal on kõrgele tõusnud vees liikumise tõttu alajahtumisega haiglasse viidud 6 inimest.

Autojuhtidel soovitatakse võimalusel puudega ääristatud teedel mitte sõita, sest langevad puud võivad olla ohtlikud nii autodele kui ka inimestele. Kui sõitmine on vältimatu, siis soovitatakse sõita aeglase kiirusega, et langevate puude puhul jõuaks reageerida.

Rannapiirkondades elavatel inimestel palutakse veetaseme tõusu oma elamu territooriumil jälgida. Juhul, kui vesi peaks tungima hoonetesse tuleks tähelepanelikult jälgida, et veega ei puutuks kokku elektrijuhtmed, pistikupesad ega elektrivõrku ühendatud kodumasinad.

Inimestel, kelle maja veevarustus sõltub elektrist, soovitatakse varuda joogivett. Samuti peaks valmis panema alternatiivsed valgusallikad — taskulambid ja küünlad.

Purunenud liinidest ja elektrikatkestustest palume teatada telefonile 1343. Hoolimata valmisolekust võimalike raskete liinivigastuste suhtes võib elektrikatkestuse likvideerimine võtta aega, kuna liinide parandamine sõltub ligipääsuvõimalustest ja teedele langenud puude eemaldamisest.

Üle Eesti toimunud tormikahjustuste tõttu kogunes öösel Vabariigi Valitsuse kriisikomisjoni kriisireguleerimismeeskond.

Uudiste arhiiv