Rakverre jõuab rahvusvaheline filmiprojekt “The Detour”

14.10.2011
Pühapäeval, 16. oktoobril kell 16 esitleb Arti Kohvikukino rahvusvahelist filmiprojekti “The Detour”.

Mis ühendab tegelikult Turut ja Tallinna? Pakkudes projekti “Ümbersõit” Euroopa Kultuuripealinnadele 2011, soovisid autorid uurida Soome ja Eesti ühist mälu. Selleks otsustati sõita maanteed pidi ühest linnast teise, põigates teel läbi ka Peterburgist, suure idanaabri juurest, kes on sajandeid mõjutanud nende kahe väikse rahva ajalugu.

Mälestus, lahutamine, sõda, iseseisvus, okupeerimine, identideet, revolutsioon, koostöö... Kas meie teel on jälgi sündmustest, mis on otseselt ajaloo ja kolme riigi vaheliste suhetega seotud? Et vastata nendele küsimustele, otsustasid autorid mitmetes kohtades peatuda. Kokku valiti välja 121 paika, valiku ainsaks tingimuseks oli otsene või kaudne side vähemalt ühe ajaloosündmusega. Kui kuulatada ja avada silmad, siis räägivad need kohad iseenda eest ja õpetavad meile paljutki.

Tihti oli vaja inimeste abi, et dešifreerida ja mõista nende paikade lugusid, anekdoote, mälestusi ja traumasid. Reisikuude jooksul kohtuti mitmete erinevatest rahvustest inimestega, kellega suheldi just nii, kuidas parasjagu võimalik: enamasti inglise keeles, kuid ka saksa, prantsuse, veidi soome ja vene keeles. Oli, mida kuulata ja edasi anda!

Filmiprojeti autorid on pärit Prantsusmaalt kuid elavad Saksamaal Berliinis. 2006 asutasid nad büroo nimega “Atelier Limo”, mille huvipunktiks on ruumi ja mälu vastastikune mõju. Sellest ajast on koostatud erinevaid projekte piki endist Schengeni piiri, mis lahutas 2007. aastani vanu ja uusi Euroopa Liidu liikmesriike. Teostati andmebaas, näituseid, dokumentaalfilm ning ringi liikuv üritus nimega “Border Speaking”.

Film on eesti, inglise, soome ja vene keeles, eestikeelsete subtiitritega. Seanss on publikule tasuta.

Koduleht: www.detour2011.eu
Treiler: http://www.youtube.com/watch?v=osCxGMzu0fs

Allikas: Virumaa Teataja

skoor

5.0

Viimane kommentaar:

"oli meeldiv (5.0)" Anna hinnang

Rakvere, Lääne-Virumaa

Rakvere, Lääne-Virumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv