Tormiräsitud Rohuneeme tee taastamine lükkub kevadesse

11.01.2005
Viimsis said lainemöllus kannatada mereäärsed kõnniteed, Rohuneeme ja Lahe tee ning sadamad.
Kuigi Tallinnas ja Harjumaal tegi nädalavahetusel möllanud torm vähem kahju kui Lääne-Eesti mereäärsetel aladel, saab tormi poolt üles kistud kõnniteid taastama hakata alles kevadel.
Kõige suuremat kahju tegi torm Viimsi piirkonnas, kus Rohuneeme tee oli üle ujutatud. Torm murdis lahti 1,2 kilomeetri jagu kaldaäärset kõnni- ja jalgrattateed ning kattis sõidutee liiva ja räbuga.
Viimsi vallavanema Enn Sau sõnul tekitas torm vallale kokku umbes 4 miljoni krooni eest kahju, sellest ligi pool kulub kõnnitee taastamisele. Paraku pole see enne suve võimalik.
“Kevadel saab hakata tegema. Peame ju kuulutama välja riigihanked ja leidma parimad lahendused,” selgitas Sau. Asfalditükid lubas vallavanem lasta koristada ning aluskihi ära siluda. Teiste suuremate kahjude hulgas nimetas Sau mere ja elamute vahel kulgevat Lahe teed Miidurannas, mis praegu pole veel autodega läbitav. Kannatada said ka Leppneeme, Kunnase ja Naissaare sadamad ning lihakarni veetrass.

Mereäär kindlustatakse

Esmaspäeval oli Rohuneeme tee avatud ja enam-vähem puhas. Mere ääres puhastasid jalgteed adrust ja kividest ekskavaator ja kallur, teisel pool merd jäävate eramute ees riisusid mere poolt kantud prahti kokku kohalikud elanikud.
Nimetuks jääda soovinud Rohuneeme tee ääres elav vanapaar, kes uudistas eile katkise kõnnitee ääres, ütles Päevalehele, et ei julgenud eile välja tulla. “Enne oli tee korras, nüüd on puhta katki. Aga näete, siia on öösel kivisid juurde toodud,” juhtis vanaproua tähelepanu sellele, et mere äärt on maakividega kindlustatud.Sau sõnul jätkub kalda kindlustamine maakividega, sest torme võib tulla veel. Öö läbi kestnud tööde käigus koristati ka enamik murdunud puudest.
Viimsi vald kavatseb Tallinnaga arutada linna ja valla piiril olevate teede ühist parandamist. Linnapea Tõnis Palts otsustas eile suunata miljoni krooni suuruse hädaabi siiski Pärnule, Kuressaarele ja Haapsalule. Sau sõnul ei taotle vald linnalt kahjude ühist hüvitamist.
“Meie kahjud pole kaugeltki nii suured, teised said rohkem kannatada,” nentis ta. Samas kavatseb ta siiski esitada kahjude korvamise taotluse valitsusele.

Tallinn pääses kergelt

•• “Tallinnas torm ja tulvaveed tänu põhjalikule ennetustööle ning operatiivsele tegutsemisele suuremaid kahjustusi ei põhjustanud,” ütles kriisikomisjoni esimees abilinnapea Ülle Rajasalu.
••AS Tallinna Vesi suutis mere- ja sadevee kanalisatsioonikollektorisse tungimise tõkestada ning täisvõimsusel töötanud Paljassaare heitveepuhastusjaam tuli oluliselt kasvanud koormusega toime.
••Lühiajalisi väiksemaid üleujutusi esines mõnel üksikul linnatänaval, seda eeskätt kesklinnas reisisadama lähistel ning Kakumäe piirkonnas.
••Transpordiamet oli ööl vastu pühapäeva valmis võimaliku üleujutuse puhul Tallinna Autobussikoondise bussidega elanikke evakueerima.
••Ka tänavapuhastusfirmad suutsid tänavad operatiivselt tuules murdunud okstest ja muust lendlevast kraamist puhtana hoida.
••Tallinna tänavate valgustuse eest vastutav firma KH Energia Consult parandas üle 40 rikke, taastades valgustuse.


EPL

Uudiste arhiiv