Räsitud kämpingute pidajad kaaluvad loobumismõtteid

18.01.2005
Pärnumaa kämpinguplatside omanikud, kelle vara Gudruniks ristitud torm sodiks peksis, mõtisklevad tuleviku üle: suuremad lubavad ruttu jalule tõusta, väiksemad mõlgutavad rahanappuse tõttu loobumismõtteid.

Võistes kodumajutusega tegelev Ilmar Tõnisson pole kindel, et jaksab uuesti otsast alustada.

Pilk mõõtmatus kauguses, lausub mees, et see oli nüüd viimasel suvel, kui tuli tunne: lõpuks on kõik puhkajate majutamiseks tarvilik valmis. Paar nägusat suvemajakest, tualett- ja duširuumiga puhkemaja, kena roheline õu, siinsamas kivine rand ja loksuv meri. Paradiis missugune.

Pensionilisa kadus

Kämpingud ja neis olnud mööbel on nüüd sodi. Alles jäi pesuruumiga puhkemajake, sest see oli kasvuhoone ja autokuuri varjus. Kasvuhoonel endal pole enam klaase, üksnes väändunud karkass, sealt garaaži viiva ukse koht oleks nagu pommiga laiemaks tehtud ja garaaž ise on paksult kruusa täis.

Tõnissonidele oli kodumajutus pensionile lisa teenimise allikas. Võib-olla kahest suvemajast õnnestub üks kokku klopsida, mõtiskleb peremees.

Kabli ranna kämpinguplats näib esiti läbimatu: paksult roogu täis. Korvpalliväljak asub puujuurte vahel, mitukümmend meetrit platsikohast eemal. Rannakioskit enam pole.

Üks Kabli kämpingupidajaist Epp Antson nendib, et kämpingumajadest kaks seisab mõlkis katuse peal, osal on veesõidust alumised lauad katki. See, kas suvine külastaja paiga endisel kujul eest leiab, sõltub finantsidest.

Lepanina hotelli omanik Jaak Valge ei võta aga tormikahju suurt hinge, sest puhkekompleks oli kindlustatud. Kahju suuruseks hindab ta umbes kaks miljonit krooni.

Vee jõud oli nii tugev, et lükkas laiali peamaja merepoolse kivist restoraniterrassi ja murdis maha tellistest samba.

Vesi ei pääsenud aga majja ja ehkki välised purustused on suured ning maja oli mitu päeva elektrita, on Lepanina hotell kogu aeg tööd jätkanud. Hiljemalt suvehooajaks saab kõik taas korda, kinnitab Valge.

Aja ära elanud majad

Valgeranna turismiarendaja Ragner Matsalu hindab oma kuue ettevõtte tormikahjuks 2,5 miljonit krooni. Villa Andropoffi hooneid Valgerannas üleujutus ei kahjustanud, välja arvatud sauna. Märksa enam räsis torm randa ennast, sealseid kämpinguid ja golfiala.

Raju lõhkus mitu vana kämpingut ja ujutas teisedki üle, kuid Matsalu ei arva seda suure kahju sisse – need majad olid oma aja niigi ära elanud.

Uudiste arhiiv