VAT Teater kolme etendusega Tartu Uues Teatris

05.12.2011
Tartu Uue Teatri projekti YES33 programmis näidatakse Tartus Lai tn 37 teatrisaalis 33 päeva jooksul pea iga päev erinevaid eesti filme ja teatrietendusi.
VAT Teatri sisustada on kuupäevad 12.-14. detsembrini ning Tartusse tuuakse selleks puhuks kolm väga eriilmelist lavastust: “Hea, paha ja inetu”, “Nisa” ja “Robinson & Crusoe”.

Vestern “Hea, paha ja inetu”
etendub YES33 teatris 12. detsembril kell 19. Tegemist on 1966. aastal kinolinale jõudnud Sergio Leone ja Clint Eastwoodi legendaarse filmi „The Good, The Bad and The Ugly“ lavaversiooniga, kus väikesele lavapinnale on suudetud mahutada kogu Metsik Lääs koos seiklevate lindpriide, vihisevate kuulide, hobuste, dollaripakkide ja kullakottidega.

VAT Teatri tõlgenduses ühtaegu eksootilise ja kodusena mõjuv hoogne satiiriline lugu pakub kaasaelamist karmide meeste mängudele, aga kindlasti ka iroonilist muige- ja mõtteainet.

Lavastuses esinevad kõigis osades VAT Teatri näitlejad Meelis Põdersoo, Tanel Saar, Margo Teder ja Ago Soots ning muusik Mart Soo. Viimase kanda on ka lavastuse helikujunduslik pool. Stsenaariumi teatrivariandi on kirjutanud ja loo lavastanud VAT Teatri kunstiline juht Aare Toikka, lavastuse kunstnik on Kaspar Jancis.

13. detsembril kl 19 jõuab samas Tartu publiku ette ette lavastus “Nisa”, millel on ette näidata suvisel monoteatrite festivalil “Monomaffia” saadud peaauhind peaosatäitja Katariina Undile ja eripreemia muusik Tanel Rubenile. Lavastus on valminud näitleja Katariina Undi koostöös lavastaja Aare Toikka ja koreograaf Marge Ehrenbuschiga ning selle aluseks on Kalahari bušmani naise Nisa elulugu, mille on tema enese sõnade järgi kirja pannud ameerika antropoloog Marjorie Shostak.

Nisa oli loo jutustamise ajal umbes viiekümneaastane Aafrika naine, kes elas Botswana ühes kaugeimas nurgas, Kalahari kõrbe põhjaservas. Tema eluloos ei eristu tähtis ja vähemtähtis, üksikud sündmused ei kujune elumuutvaks teguriks. On ainult alatine kohalolu ja kõik, mis inimesele osaks saab, on asjakohane ja vajalik.

Samas ei ole lavastuse loojad keskendunud vaid ühe kauge rahva seast pärit naise eluloo esitamisele. Lavastus ühendab oskuslikult sõna, muusika ja liikumise ning viib vaataja mõtte- ja tunderännukule, mis võib mõjuda kui eksootiline reis. Vaatamata oma võõrapärasusele kinnitab Nisa lugu siiski seda, et naise tundeelu olenemata kontinendist, rahvuslikust kuuluvusest ja elutingimustest on universaalne. Igatsus on üks. Ühes on koos nii mees kui naine.

Noortele vaatajatele mõeldes on VAT Teater seekord Tartusse kaasa võtnud seiklusloo “Robinson & Crusoe”, mis etendub YESS33 teatrimajas 14. detsembril kl 19.

Lavastuse aluseks olev Itaalia teatrimeeste Nino d’Introna ja Giacomo Ravicchio maailmakuulus teatritekst on saanud algtõuke küll Daniel Defoe romaanist, kuid teatriloona peidab see endas siiski uut sisu ja üpris tänapäevast vormi.

Meie lool on Daniel Defoe romaaniga „Robinson Crusoe“ nõndapalju ühist, et kaks meest kohtuvad piiratud territooriumil kesk vetevälja. Nad ei mõista sõnagi teineteise keelt. Nad on vaenlased.

Selle loo põhiküsimus on üsna päevakajaline: kuidas aktsepteerida enesest teistsugust, kuidas elada koos vaenlasega ühe katuse all (lavaloos küll ühel katusel)? Mida teha, et viha võita ja ellu jääda? Kas alguses viimse veretilgani lahingut pidavatest meestest võivad lõpuks saada sõbrad?

Ehkki tegijad (lavastaja Aare Toikka, näitlejad Ago Soots ja Meelis Põdersoo, lavalise võitluse seadja Tanel Saar, kunstnik Kaspar Jancis) on määranud loo sihtgrupiks vaataja alates keskmisest koolieast, on lugu sobilik kindlasti ka täiskasvanutele. Teemad, mida lavastus käsitleb, on üldinimlikud.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv