Täna lõppev Eesti kultuurifestival Pariisis oli menukas

09.12.2011
Täna lõppeb Pariisis ja Pariisi regioonis toimunud Eesti kultuurifestival Estonie tonique. Kahe festivalikuu jooksul käis Prantsusmaal üle 200 Eesti esineja ning toimus rohkem kui poolsada üritust: kontserte, etendusi, näitusi, filmilinastusi, kirjandusõhtuid ja konverentse. Kunagi varem ei ole Eesti kultuuri nii suures ulatuses Prantsuse publikule tutvustatud.

Festivali raames sai Prantsusmaal esimest korda näha Eesti teatrit, ühtlasi tutvustati esmakordselt suures mahus nii Eesti filme, kaasaegset kunsti kui ka pop- ja alternatiivmuusikat. Kirjastuselt Babel/Actes Sud ilmus Eesti kaasaegsete autorite proosakogumik „Les Labyrinthes du réel“ („Reaalsuse labürindid“).

Kultuuriministeeriumi kaunite kunstide asekantsleri Ragnar Siili sõnul oli festivali eesmärgiks tutvustada Eesti kaasaegset kultuuri ja näidata Eestit kui põhjamaist, kaasaegset ning toimekat riiki. „See läks meil hästi korda, mitme kuu vältel oli Eesti Pariisi tänavapildis selgelt nähtav,“ rõhutas Siil.

Festivali Prantsuse-poolne koordinaator Benoit Paumier lisas, et tänu festivali meediapartneritele ajalehele Le Monde ja telekanalile TV5 Monde said festivalisündmustest osa mitte ainult Pariisi, vaid kogu Prantsusmaa ja ka teiste frankofoonsete riikide inimesed.

Eesti kultuuriesindaja Prantsusmaal Kersti Kirs ütles, et kõik festivali kavas olnud süvamuusika ja džässikontserdid läksid täissaalidele, erakordselt suurt tähelepanu pälvisid Arvo Pärdi ja Veljo Tormise muusika ettekanded Eesti Filharmoonia Kammerkooori ja Eesti Rahvusmeeskoori esituses. „Väga menukaks saab nimetada ka Teater NO99 etendusi Odéoni teatris, Eesti filmi retrospektiivi Pariisi filmoteegis ja Asnières’i lossis eksponeeritud kaasaegse kunsti näitust „Liberté/Vabadus 2011“. Ääretult soojalt võeti vastu Saint-Martini kanalil randunud viikingilaev „Turm“ ühes kultuuriprogrammiga,“ sõnas Kirs.

Kirs lisas, et Prantsuse koostööpartnerid hindasid meie esinejate taset kõrgelt ning koostöö jätkamisest on olnud juttu pea kõigi esinejatega. „Nüüd ongi põhiküsimus see, kuidas tagada, et loodud sidemed püsiksid ja areneksid ning et Eestiga kokku puutunud publik kuuleks meist ka edaspidi,“ sõnas Kirs.

Festivali raames andis Prantsuse kultuuriminister Frédéric Mitterrand helilooja Arvo Pärdile üle Prantsusmaa kõrgeima riikliku autasu, auleegioni ordeni rüütlikraadi.

Täna toimuval lõpuüritusel antakse olulisematele Prantsuse koostööpartneritele üle Eesti kultuuriministri ja välisministri ühised tänukirjad.

Pariisis ja Pariisi regioonis toimunud Eesti kultuurifestival Estonie tonique on seni suurim kultuurikoostöö projekt Eesti ja Prantsusmaa vahel. Festival toimus Eesti ja Prantsuse kultuuri- ja välisministeeriumide koostöös, programmi viisid vahetult ellu Prantsuse Instituut ja Eesti suursaatkond Pariisis.

www.estonie-tonique.com

Foto: Internet

Uudiste arhiiv