Eesti Panga uuenenud muuseum avab tänasest taas uksed

03.01.2012
Tänasest on avatud Eesti Panga uuenenud muuseum, mille väljapanek selgitab keskpanga tegevusi, majanduse toimimist ning raha ja keskpanga ajalugu. Avatud on muuseumipood, kus saab oma alles jäänud kroonid eurode vastu vahetada.

Uuenenud muuseum täidab lisaks põhjalikule Eesti raha ja Eesti Panga ajaloo tutvustamisele eelkõige silmaringi laiendamise ülesannet. Pakume võimalust tutvuda põnevate ja kaasahaaravate väljapanekutega, mis annavad põhjaliku ülevaate valdkondadest, millega keskpank ja eurosüsteem tegeleb: raha- ja majanduspoliitika, finantssüsteem ja selle stabiilsus, maksesüsteemid, välisvarade haldamine, raha tootmine ja raha roll ühiskonnas.

Väljapanekuid aitavad paremini mõista temaatilised mängud, mis köitval moel selgitavad kõike, mis on keskpangaga seotud. Näiteks on Eesti Panga reservihalduse selgitamiseks valmistatud multimeedia esitlus, kus saab külastaja ise proovida investeerimist erinevates majandustsüklites ja rahapoliitilises keskkonnas. Samuti saab oma teadmisi testida rahapoliitilises mängus, kus intressimäärasid muutes peab hoidma majanduse stabiilsust. Kokku on uues ekspositsioonis 24 erinevat interaktiivset mängu, animatsiooni, näitust, heli- ja videolahendust.

Muuseumi poes saab vahetada kroone eurode vastu, samuti saab vahetada katkist või rikutud raha. Lisaks on võimalik sealt endale soetada Eesti Panga meenemünte, numismaatilisi tooteid ja raamatuid ning muuseumiga seotud meeneid.

Praegu pakume külastajatele ka esmakordset võimalust oma silmaga näha Eesti Panga ajaloolist kulda 1922. aastast. Tegemist on kullaga, mis oli Eesti krooni kattevaraks esimese Eesti Vabariigi ajal ja ka taasiseseisvumise ajal. 1990ndate algul tagastas Rahvusvaheline Arveldustepank Eestile kuuluva kulla ja selle abil tagati taasiseseisvunud Eesti kroon. Ajaloolise kullakangi tõi Eesti Pank Eestisse 2011. aasta detsembris USA keskpangast Federal Reserve Bank of New York. Kullakangi eksponeeritakse edaspidi ka muuseumi uues väljapanekus, kuid päris ehtsat kullakangi on võimalik muuseumis näha lühikest aega.

Uuenenud muuseum paikneb Eesti Panga kompleksis asuvas endise ajaloolise Aadlipanga ruumides (punase torniga hoone 1. korrusel) ning on varasemaga võrreldes laienenud 180 ruutmeetrilt 370 ruutmeetri suurusele pinnale. Laienemisega seotud renoveerimistööde käigus said ühtlasi uue ilme muinsuskaitse all olevad ajaloolised ruumid, milles jääbki edaspidi muuseum tegutsema.

Muuseum ja selle juurde kuuluv muuseumi pood on avatud teisipäevast reedeni kell 12-17 ja laupäeviti kell 11-16. Muuseumi külastamine on tasuta.

Lisainfo: www.eestipank.ee

skoor

5.0

Viimane kommentaar:

"Väga atraktiivne muuseum. (5.0)" Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv