VAT Teatris esietendub “Rekvisiitori tähetund”

02.05.2012
VAT Teatris esietendub 4. mail kell 18 monolavastus “Rekvisiitori tähetund”, milles Lauri Saatpalu kehastatav nimitegelane esitleb publikule nii oma mitmekülgseid andeid ooperilaulja, balletitantsija ja draamanäitlejana kui ka paljut muud põnevat teatrielu telgitagustest.

Lugu pealkirja all "Rekvisiitori tähetund" toob vaataja ette ühe teatrivaatajale tavapäraselt märkamatu teatrimehe, ühe alustala, kellesugustel teater kui institutsioon püsib.
Tema ametinimetus on rekvisiitor ning ta on väikeste asjade valitseja. Kõik esemed, mida näitleja laval puutub – prillid, suitsupitsid, püssid, tassid, käärid, kepid, kolbad, labidad ja poomisnöörid – valmistab näitleja jaoks ette tema. Tema valmistatud toitu sööb näitleja laval, kui ta just sööma peab, ja tema retsepti järgi segatud mürgi kätte näitleja sureb. Mängult muidugi.

See üksildane mees on teatris töötanud juba 14 aastat, ta on laval enne ja pärast iga etendust. Ja ehkki etenduse ajal te teda ei näe, on laval tema kunst. Ta armastab oma tööd, ta armastab teatrit, ta on professionaal. Ja tal on omad unistused…

Ühel päeval leiab ta ennast vastamisi publikuga, kes ei tea, et etendus, mida nad vaatama tulid, jääb ära. Püüdes olukorda päästa, tutvustab vanameister publikule teatri telgitaguseid ja kasutab võimalust esineda nii ooperilaulja, balletitantsija kui draamanäitlejana.
See on suur hetk teatri raudvara elus, kes elab teatri käekäigule kogu hingest kaasa ning oskaks tegelikult suunata kõigi teatritegijate tööd alates direktorist, lavastajatest ja artistidest kuni lavapoiste toimetusteni välja. Kuid ta ei ole veel kunagi varem saanud oma andeid publiku ees demonstreerida. Nagu Tuhkatriinust saab printsess üheks balliks, saab rekvisiitoristki teatrilava täht vaid üheks õhtuks.

Kas Eberhard Streuli kirjutatud ja Hannes Villemsoni tõlkes publiku ette jõudev revüü on ainult naljalugu ühe märkamatu teatrimehe unistustest, mis eal ei täitu? Või kõneleb see kohtumine meile ühest kunstnikuhingega teatritehnikust kui inimesest?

Kuigi – kes see rekvisiitorist ikka nii pikalt kõneleb! Tema koht on lava taga! Kuid meie toome ta siiski Rahvusraamatukogu teatrisaalis korraks prožektorite valgusvihku ja laseme tal kõik südamelt ära rääkida ning see on sündmus, mis väärib kaasaelamist.

Rekvisiitori fookusesse sättimisega on meil ametis lavastaja Margo Teder, lavastuskunstnik Pille Kose, koreograaf Katrin Essenson, valguskujundaja Sander Põllu, muusikaline kujundaja Peeter Rebane, klaverikunstnik Katri Rebane jpt. Peaosatäitjana astub publiku ette 25 aastat tagasi VAT Teatri asutajate hulka kuulunud mitmekülgne artist Lauri Saatpalu.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv