Estonian Airi lennukite nimed on selgunud

04.05.2012
Rahvahääletuse põhjal on Estonian Airi värvides Embraeri lennukite nimed Tuuletallaja, Sinirind, Suitsupääsuke ja Jäälind.

Nimekonkurss toimus kahes osas ning koostöös Eesti Ornitoloogiaühinguga. Kuni 1. mai õhtuni sai Estonian Airi kodulehel esitada Eesti linnustikku kuuluvate lindude nimevariante. Nende hulgast valis Eesti Ornitoloogiaühingu ja Estonian Airi liikmetest koosnev žürii välja 20 kõige sobivamat kandidaati, kelle kasuks sai hääletada 3. mai pärastlõunani.

Tuuletallajat, kes sai ülekaalukalt kõige rohkem hääli nii esimeses kui ka teises voorus, kutsutakse rahvapäraselt tallajaks või tuuleveskikulliks. Tuuletallaja valib elukohaks metsatukkade ja avamaastikega vahelduvad piirkonnad. Pesitsedes vanades vareslaste pesades, veedab ta valdava osa ajast avamaastike, näiteks põldude, niitude või rohumaade kohal lenneldes ja saaki varitsedes (tuult tallates). Saagiks olevaid närilisi aitab tal tabada hea kuulmine ning nägemine.

Teisele kohale hääletatud ilusa välimuse ja lauluga sinirind on Eestis vähearvukas lind, kõige sagedamini kohtab meil põhjapoolsetelt aladelt läbirändajaid. Öeldakse, et sinirind on kauneim ööbikute perekonna lind, kelle väline ilu, vaheldusrikas ent vaikne ja vähetuntud laul on omavahel tasakaalus. Tema sagedasemad elupaigad on põõsasniidud, põõsassood, luhad ja roostikuservad. Tegutsedes oma lemmikelupaikades, varjab ta end vajadusel osavalt tihedas maapinnalähedases taimestikus.

Kolmandale kohale hääletatud suitsupääsuke on Eesti rahvuslind ning ühtlasi ka sümbol Estonian Airi logol ja graafikas ning Eesti Ornitoloogiaühingu vapilind. Ta on üks sagedamini taluõuedes kohatav lind. Oma reipa kädistava midli-madli-lauluga on ta inimese suureks sõbraks saanud kui suvise päevasooja saadik, usaldatav ilmaprohvet ja talupere õnnelind. Pikalt rändeteelt koju kindla tagasipöördumise sümbolina sobib pääsuke hästi ka lennureisijate saatjaks.

Neljanda koha saanud jäälind on üllatavalt värvikas lind, kelle kiire lend laseb rohekassinistel ning punastel toonidel kalliskivina helkida. Jäälind elutseb puhtaveeliste ojade ja teiste veekogude kallastel, rajades nende järsakseintesse ligi meetrise tunneliga pesa. Toiduks olevaid väiksemaid kalu püüab jäälind tabada kõrgemalt varistuskohalt äkiliselt vette sukeldudes.

Teistest rohkem hääli said veel hõbehaigur, piiritaja, peoleo, pistrik, ööbik, merikotkas, lõoke ja rukkirääk. Eesti lindudega saab tutvuda Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehel www.eoy.ee/linnud.

Estonian Airi kommertsjuhi Rauno Parrase sõnul hakkab kogu lennukipark kasutama kohalike linnuliikide nimesid. „See on üks võimalus, kuidas Eestit välisturistidele tutvustada. Järgmisel aastal lisanduvad lennumasinad saavad endale nimed pingereas järgmistel kohtadel olevate linnuliikide hulgast,“ lisas Parras.

„Elav osavõtt Estonian Airi uutele õhusõidukitele nimepanemisest näitas inimeste suurt huvi lennukite, lindude kui ka lendamise vastu. Tore oli tulemuste kokkuvõtteid tehes tõdeda, et hääletajate lemmikute seas leidus nii vanu tuttavaid linnunimesid kui ka uusi ja säravaid tegijaid. Eesti on oma rikkaliku ja eripalgelise looduspärandiga tõusmas Euroopa loodusturismi uute säravate tähtede hulka. On enam kui tervitatav, et meie rahvuslik lennufirma aitab uute lennukite nimede valimise kaudu kaasa meie linnu- ja looduspärandi teadvustamisele ja tutvustamisele,“ selgitas Mati Kose Eesti Ornitoloogiaühingust.

3. mai õhtul loositi kõigi nimepakkujate ja hääletajate vahel välja neli inimest, kes saavad auhinnaks Estonian Airi edasi-tagasi lennupiletid vabalt valitud sihtkohta. Võitjatega võetakse ühendust.
Estonian Airi lennukipargis on hetkel neli Embraeri, mida kasutatakse liisingulepingu alusel. Ühtekokku vajab Estonian Air lennugraafiku tihendamiseks ja uute sihtkohtade avamiseks 12 Embraer E-Jet-tüüpi lennukit, mis tarnitakse Eestisse ajavahemikus 2013–2015.
Estonian Air pakub ärireisijatele ja turistidele otselende Tallinnast 24 sihtkohta Euroopas, Skandinaavias ja SRÜ riikides. Lennufirma on viimastel kuudel suurendanud lennusagedusi Kopenhaageni, Amsterdami, Brüsseli, Oslo, Moskva, Peterburi ja Kiievi liinidel ning avanud mitmeid uusi sihtkohti, nagu Helsingi, Riia, Viin, Hannover, Thbilisi, Trondheim, Joensuu, Jyväskylä ning Kajaani.

skoor

4.3

Viimane kommentaar:

"Minu jaoks alati esimene valik, kui on vaja kuskile lennata. Kodumaisega ikka parem reisida :) Pole kordagi pidanud kurtma lendude... (5.0)" Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv