Muuseumiöö: Öös on kino

16.05.2012
Laupäeval, 19. mail 2012 toimub taas üle-eestiline muuseumiöö, mil muuseumid ja mäluasutused avavad uksed tasuta külastuseks kell 18-23.

Eesti Muuseumiühingu eestvõtmisel toimuv muuseumiöö on pühendatud saja-aastasele eesti filmile, samuti 35. korda peetavale rahvusvahelisele muuseumipäevale ning Rahvusvahelise Muuseumide Nõukogu (ICOM) Eesti Rahvuskomitee 20. aastapäevale.

Kino teema on eesti filmi juubeliaastal muuseumides igati õigustatud, sest Eestis on kogu aeg olnud muuseumid ja filmid tihedalt seotud. 1896. aastal näidati Eestis esimest korda liikuvaid pilte Tallinna Suurgildi hoones, kus praegu tegutseb Eesti Ajaloomuuseum. Johannes Pääsuke, kes 1912. aastal jäädvustas katselendur Utotškini õhkutõusmise Raadi väljalt, tegi seda Eesti Rahva Muuseumi võetud lubatähe alusel. Tallinnas Maarjamäe lossis on Eesti Filmimuuseum ja Järva-Jaanis kinomuuseum.

Suurgildi hoones näeb muuseumiööl Priit Pärna animatsiooni "1895", Pääsukese tööandja juures Eesti Rahva Muuseumis võib näha nii Ivo Schenkenbergi aardekirstu kui ka rahvusliku mustriga kaunistatud esmaabikapikest. Kadrioru lossis linastuvad aga värsked, koolilaste tehtud filmid Boschi ja Bruegheli näituse ainetel.

Muuseumiöö seekordne lubadus "Öös on kino" saab teoks mitte ainult filme vaadates, vaid näiteks Adamson-Ericu muuseumis ja Karilatsis ise filme tehes, aga ka kunagistesse võttepaikadesse rännates. Paljudes kohtades näeb kohapeal ülesvõetud mängufilme, näiteks Sagadi metsamuuseumis "Minu Lenineid" ja "Baskervillide koera", Nigulistes "Viimset reliikviat", Rahvusraamatukogus aga "Tallinna pimeduses". Kindlasti on ekraanidel kõige rohkem dokumentaalfilme, saja aasta jooksul on kaasaega filmilindile jäädvustatud igal aastal ja paljudes paikades. Tänu Eesti Filmiarhiivile on kroonikafilmid mäluasutustes paikkondade ja teemade kaupa muuseumiöö esitluseks valmis.

Avatud on suured ja väiksemad muuseumid sõltumata omandivormist ja valdkonnast ning filmiarhiiv, samuti mõisaid, tuulikuid, villavabrikuid, kirikuid jne.

Rahvusvahelisel muuseumipäeval 18. mail, kui kõik muuseumid on külastajaile tasuta, soovitame vaadata üle uued ja püsinäitused. Ning laupäevasel Muuseumiööl valida kodule lähim või põnevaima kinovõimalustega mäluasutus ja nautida öös muuseumikino. Kuidas muuseumid kinoteemaga hakkama saavad, kas kino saab näha või "saab kino" hoopis ülekantud tähenduses, on muuseumi sõpradele üllatus.

Eesti film 100 ja muuseumiöö korraldusmeeskond paluvad kõigil asutustel, kes muuseumiööl eesti filme näitavad, üles märkida, mis filme näidati ning kui palju oli vaatajaid.

Esimest korda osales Eesti üleeuroopalises muuseumiöös 2009. aastal, kui tähistati Eesti Rahva Muuseumi juubelit ning üle-eestilist muuseumiaastat. Toona oli muuseumiöö juhtlause "Öös on asju", 2010. aasta teema oli "Öös on lugusid", 2011. aastal "Öös on aardeid". 2011. aastal oli mäluasutustes kokku üle 73500 muuseumiöökülastuse.

Muuseumiöö kava leiab aadressilt: oo.muuseum.ee.

Uudiste arhiiv