Elektromobiilne viikingilaev Turm alustas reisi Pariisist kodu poole

21.05.2012
Emajõe Lodjaseltsi elektromobiilne viikingilaev Turm alustas reisi Pariisist kodu poole. Reis kulgeb esialgu Euroopa jõgedel läbi Prantsusmaa, Luxemburgi ja Saksamaa. Sisevetel kestab reis kuu aega, reisi teine pool kulgeb üle mere ja koduvetele jõutakse kahe kuu pärast.

Reisil tutvustatakse Eestit kui omanäolist maad, kuhu tasub tulla oma paadiga ja millele saab vett mööda ringi peaaegu peale teha, kus on taasehitatud ja ehitatamisel arvukalt põnevaid ajaloolisi purjelaevu ning kus edukalt lõimitakse iidset ja moodsat. Viimast näitlikustab Turm ise – 1000 aasta tagusel moel ehitatud laevale on paigaldatud kaasaegne, keskkonnasõbralik ja hääletu elektrimootor. Reisi käigus testitaksegi laevaga elektri jõul ühest Euroopa otsast teise kulgemise võimalikkust.


Enne jõgedele suundumist osales viikingilaev Turm koos Rändava Lodjakoja töötubadega Eestit tutvustavatel üritustel L'Aigle ja St. Germaini linnakeses, kus huvilised said voolida endale männikorbast laevamudeli ning proovisid kätt sepistamises ja köiekeerutamises. Ürituste korraldamisel olid toeks Eesti saatkond ja kohalikud viikingid.

Kodu poole seilamist alustas Turm 13. mail Pariisis Seine-i jõel. Edasi kulgeb teekond maalilisel Marne'i jõel läbi Chapagne piirkonna Luxemburgi suunas. 27. mail osaleb Turm Nancy sadamas toimuval laevafestivalil.

Lisaks aerudele ja purjele liigutab viikingilaeva edasi keskkonnasõbralik ja hääletult töötav, 360 kraadi pööratav 4kW võimsusega azipod-elektrimootor. Öösel sadamas seistes laaditakse akud jälle täis, et järgmisel hommikul vaikselt edasi liuelda.

Turm sõidab mööda jõgesid ja kanaleid läbi Prantsusmaa, Luxemburgi ja Saksamaa kokku 30 päeva. Merele plaanitakse jõuda juuni keskel Lübeckis. Kokku läbitakse Euroopa sisevetel 1700 km ja 180 lüüsi. Reisi käigus testitakse, kas elektrimootori abil on võimalik laevaga ühest Euroopa otsast teise liikuda.

Viikingilaev Turm tutvustab reisil Eestit kui omanäolist maad, kuhu tasub tulla oma paadiga, et tervele riigile vett mööda ring peale teha, ja kus saab seilata põnevate taasehitatud ajalooliste purjelaevadega.

Turm osales mullu sügisel Pariisis Eesti kultuurifestivali "Estonie tonique", kus tema purjel etendati iidsetest Eesti legendidest jutustavat varjuteatrit. Pärast seda jäi viikingilaev Pariis lähistele talvituma.

Pärast sisevete-etappi juunis-juulis seilatakse edasi Rootsi ja Soome rannikumeres. Kui Neptun lubab, siis saabub Turm koduvetele 13. juulil, mil algavad Tallinna Merepäevad.

Huvilised saavad Turma ilmarännule kaasa elada Emajõe Lodjaseltsi Facebooki lehel, kuhu meeskond jooksvalt reisiuudiseid ja fotokroonikat lisab.

Fotod ja videod.

skoor

5.0

Viimane kommentaar:

"Super laevasõit! (5.0)" Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv