Palestiina näitlejad, Iisraeli lavastaja ja Samuel Beckett Kanuti Gildi SAALis

06.06.2012
Laupäeval, 9. juunil on Kanuti Gildi SAALis võimalik näha Palestiinast pärit Juliano Students teatritrupi ja Iisraeli lavastaja Udi Aloni etendust „While Waiting“.

Palestiina Jenini pagulaslaagrist pärit noorte näitlejate etenduse keskpunktis on solidaarsuse, sõpruse ja mõtte otsimine maailmas, kus sõprus ja pühendumine näivad võimatud olevat. Kaks klouni, Didi ja Gogo, täidavad voolavat aega intensiivse loomeprotsessiga, otsides mõtestatud mängu, mis ongi see, mis meid inimestena üha uuesti loob.

Palestiina noorte näitlejate jaoks on Beckett´i ainetel lavastatud lugu sümboolne – see sündis hetkel, kus nad olid ette valmistamas oma lõputööd The Freedom Theatre´is eelmise aasta kevadel teatri direktori Juliano Mer Khamis juhendamisel. Juliano lasti maha sellesama teatri hoovis, mille ta 6 aastat varem oli taasasutanud, peale teatri hävimist 2002. aastal Iisraeli armee rünnakutes tundmatute meeste poolt. Juliano oli nii nende noorte näitlejate kui paljude teiste Jenini elanike jaoks palju enamat kui lihtsalt teatridirektor, ta oli Õpetaja, sõber, eeskuju. Lõputöö, mida nad temaga ette valmistasid jäigi pooleli ning selle asemele sündis „While Waiting“, mida lavastas mõrvatud direktori pikaaegne sõber Udi Aloni. Juliano Students, nagu grupp peale teatri lõpetamist end nimetama hakkas, on esinenud „While Waiting“ etendusega 2011/2012. aastal Palestiina linnades Jeninis ja Ramallah´s, Jaffas, New Yorgis ja Helsingis. Nende jaoks on see etendus nende truuduse vanne jätkata oma sõbra tööd, püüelda vabaduse poole läbi kunsti ja loomingu.

Paar päeva enne, 7. juunil, algusega kell 18 on võimalik kinos Sõprus vaadata Udi Aloni mängufilmi “FORGIVENESS” (pilet 3 EUR). Nii filmile kui etendusele järgnevad vestlused režissöör ning lavastaja Udi Aloni ja Juliano Students teatritrupi näitlejatega.

Lavastaja Udi Aloni on kirjanik ja filmirežissöör, kelle tööd keskenduvad kunsti, teooria ja action´i vahelise diskursuse lahtimõtestamisele. Aloni tööd on olnud esitatud juhtivates muuseumides ja galeriides, nagu nt. The Metropolitan Museum of Art, tema filmid „Kashmir: Journey to Freedom“ (2009), „Forgiveness“ (2006) ning „Local Angel“ (2003) on esitatud lisaks mitmetele teistele festivalidele ka Berliini Rahvusvahelisel Filmifestivalil. 2011. aastal avaldas Columbia University Press Udi Aloni raamatu „What Does a Jew Want? Binationalism and Other Spectres.“ Selle aasta aprillis esitles New York'i Public Theatre Aloni visuaalprojekti, mis valmis koostöös filosoofi Slavoj Zizeki ja näitleja Hani Furstenbergiga.

New York Times´i artikkel „While Waiting“ etenduse kohta New Yorgis: http://www.nytimes.com/2011/10/18/theater/freedom-theater-students-perform-at-columbia-university.html

„While Waiting“

Lavastaja: Udi Aloni
Esitus: Graduate Students of Juliano Mer Khamis - Batoul Taleb, Mariam Abu Khaled, Adi Khalifa, Rami Hwayel, Mo'min Switat, Rabee Turkman
Produktsiooni koordinaator: Rouand Orouq
Valgus ja heli: Jul Safadi
Kostüümid: Miishmish Ori Mer
Subtiitrid: Matan Cohen
Lavastaja abi: Aviva Zimmerman
Kestus: 90´
Etendus: 9.06 kell 20 Kanuti Gildi SAALis, Pikk 20, Tallinn

Ükispiletid 8/12 EUR saadaval eelmüügis ja kohtade olemasolul kohapeal. Rühmadele (5 ja enam inimest) soodushinnaga 5 EUR, broneerides meili teel aadressil saal@saal.ee.

"While Waiting" valmis tänu Goethe Institute Ramallah, The United Nations Populations Fund (UNFPA) ning Shadi Zmorrod and the Palestinian Circus School toetusele ja abile.

Eestisse toob „While Waiting“ etenduse MTÜ Ethical Links koostöös Kanuti Gildi SAALiga – tänu EV Välisministeeriumi, EV Kultuuriministeeriumi, Anna Lindh´i Fondi ja Sotsiaaldemokraatide ja demokraatide EP fraktsiooni abile.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv