Noorkaru rüüstab mesitarusid

20.06.2003
Lääne-Virumaal tülitab inimesi noor karu, kes käib inimesi kartmata igal öösel mesitarudes kärgi söömas.

“See on nii ülbe pisikene pätakas,” iseloomustas ilmselt paari aasta vanust karu mesinik-talunik Lembit Ellamaa. Ta on karu tegevuse tõttu juba 10 000 krooni kahju saanud.
Rakvere ümbruses mitmel pool varemgi inimestele silma jäänud karu hakkas Karitsa küla lähistel mesitarusid rüüstama kolm nädalat tagasi. “Nüüd on käinud viimased nädal aega järjest igal öösel,” lisas Ellamaa. “Lükkab taru ümber ja sööb sinna pandud kärjed ära.”

Karu ei karda inimesi ega koeri
Mesiniku väitel karu inimesi ei karda. Viis päeva tagasi sammus ta külas ühe talu õuele ja istus sinna maha hoolimata sellest, et koerad ohjeldamatult tema peale haukusid.
Taluperemees kutsus kohale tuttava jahimehe, kes võimsa taskulambi pimedas metsloomale suunas ja istuva karu järjekordse meekärje söömiselt tabas. “Jahimees ütles siis, et kuule, Ott, sa oled nüüd küll võõra mehe territooriumil, mine minema,” ütles Ellamaa. “Karu tõusis seepeale püsti ja kõndis üle õla vaadates metsa. Nagu naljaloos.”


Jahimees tuli appi karu ehmatama
Läinud ööseks kutsus mesinik endale appi tuttava jahimehe, kes plaanis kärgi sööma tulevat karu ehmatada nii, et loom kardaks edaspidi tagasi tulla.
Karu tegemistega kursis oleva Lääne-Virumaa keskkonnateenistuse juhataja Aivar Lainjärve sõnul soovitasid nad mesinik Ellamaal tarud kindlustada või ümbritseda elektrikarjusega. “Samas on elektrikarjuste paigaldamine raske, sest tarud asuvad mitmes kohas laiali,” möönis Lainjärv.
Ellamaa sõnul keelduvad kindlustusfirmad mesitarusid kindlustamast, sest aastaid tagasi hakkasid mesinikud tarude kindlustamisega raha välja petma.
Lainjärv pakkus, et karu saaks maha lasta. “Probleemist vabanemise üks seaduslik variant oleks oodata kuu aja pärast algavat ametlikku jahihooaega, sest kui karul korra selline komme juba tekkinud, siis järele ta niisama ei jäta,” ütles Lainjärv.
“Mulle karu meeldib ja mul oleks kahju, kui ta peaks maha laskma. Ilmselt on ta kuskil looduspargis üles kasvanud, ehk need inimesed tulevad ja korjavad ta siit üles,” leidis Ellamaa.

EPL

Uudiste arhiiv