Kurgja talupäeval näeb jälle rehepeksu

23.08.2012
Kurgjal Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis toimub laupäeval talupäev, mida muuseumipere on korraldanud järjepidevalt 18 aastat ja nimetab oma aasta suursündmuseks.

Tänavuse, 19. talupäeva laulab avatuks ansambel Linnutaja, misjärel oskajad mehed tõmbavad käima rehepeksumasina.

Kolme tunni sees saavad huvilised näha ja proovida esivanemate aegseid talutöid, nagu vilja kooditamine ja rabamine, käsikiviga jahvatamine, talirukki külvamine, laastude lõikamine, propside koorimine, mee vurritamine, leiva, või ja sõira valmistamine, rukkikohvi keetmine ja palju muudki.

Kohal on sepp Jaan Kukk, kes kirbulegi rauad alla teeks, kui vaja. Seda, kuidas käsitsi nahka õmmelda, näitab-õpetab Made Uus.

Lapsed saavad juhendajate käe all vesta pulgaloomi, maalida laastudele, õmmelda lõbusaid jaaniussikesi või sõita hobusega.

Teist aastat toimub talupäevaga samal ajal taluturg. Rahvalikke palu mängib pillimees Heini Soovik ja kaasa aitab tema sõbergi. Rehetoas võib keha kinnitada talupiima, karaski, soolasilgu ja tangupudruga.

Enne talupäeva algust hakkab Kurgjal MTÜ Vändra Ratsaspordiklubi korraldamisel hobuste takistussõit Vändra karikale.

Allikas: Pärnu Postimees

skoor

5.0

Viimane kommentaar:

"Tänapäeva lapsed ei tea suurt vanaaja elust miskit.Aga Kurgja parandab selle vea,tutvustab vanaaja eluolu päris põhjalikult.Pakub vanaaja... (5.0)" Anna hinnang

Pärnumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv