Muusikafestival TALLINNA TORNID tõi kokku mitutuhat külastajat

31.08.2012
Teist korda toimunud festivali „Tallinna tornid“ korraldaja agentuur Corelli Music on teinud esialgsed kokkuvõtted.

Omapärase festivali idee, tutvustada iidse Tallinna sajanditepikkust ajalugu läbi linna arhitektuuriliste ja muusikamaastiku tippude, õnnestus täielikult. Sellise kontseptsiooniga festivali pole teadaolevalt kuskil mujal maailmas. Selle aasta seitset festivali kontserti külastas kokku arvestuslikult 2250 kuulajat.

Eri ajastute muusikaga linna põnevates paikades 23.–25. augustil rännanud festival avati eksklusiivse kontserdiga 170 meetri kõrgusel Tallinna Teletorni 21. korrusel maestro Tõnu Naissoo Hammond Trio muusikaga ja lõppes Eesti loitsudega Muinastulede ööl.

Festivali avakontserdi piletid olid välja müüdud ning kõik siseruumides toimuvad tasuta kontserdid eelnevalt broneeritud, tasuta vabaõhukontsertidel oli samuti arvukalt publikut. Seoses suure publikuhuvi ja ääretult sooja tagasiside tõttu nii kuulajatelt kui ka muusikutelt on festivali plaanis tulevikuski jätkata.

Tornid on Tallinnale väga iseloomulik visuaalne kujund, kuid see on samas ka metafoor, mis tähendab lisaks kuulsale siluetile ja arhitektuurile ka Tallinna kunstilisi tippe ja muusikalist reljeefi. Festivali „Tallinna tornid“ kontserdipaikade hulgas oli nii keskaegseid linnamüüritorne ja selle ligiduses asuvaid kauneid paiku kui ka linna silueti uuemat pilti moodustavaid „pilvelõhkujaid“ ning kogukonnaga käsikäes kujunevat linnakeskkonda.

Kontserdid toimusid sel aastal Tallinna Teletornis, Radisson Blu hotell, Tallinnas, Tornide väljakul, Köismäe tornis, esmakordselt Kultuurikatla Katelde ruumis ning Snelli tiigi ääres ja Kultuurikatla Aias.

Kontserdiagentuuri Corelli Music asutaja ja kunstiline juht Mail Sildos rõõmustab eriti festivalil osalenud väga heade muusikute ja nende pakutud tugeva ideega kavade üle. Kõrvuti astusid üles eri muusikastiilides tunnustatud Eesti tippinterpreedid, alles kujunevad muusikud ja isegi noortest talentidest koosnev amatöörkollektiiv. “Minu kui barokkviiuldaja jaoks oli kahtlemata kõige eredam elamus Händeli “Veemuusika” ettekanne Snelli tiigil, mille ülimalt keeruline korraldamine õnnestus tänu heale koostööle Kesklinna Valitsusega. Ajastu pillidel musitseeriv Corelli Barokkorkester ja noor dirigent Martin Sildos panid barokiaja kauni muusikaga publiku mõtisklema endiste aegade ja muusika ajatu loomuse seostest nii meie kodulinnas kui ka Londonis, kus see teos esmakordselt ette kanti,” rõõmustab Mail Sildos. “Tõenäoliselt oli ka neid, kes tänu sellele kontserdile vaatasid päikeseloojangu valguses Toompea nõlva ja ajaloolisest vallikraavist kujunenud Snelli tiiki nüüd hoopis teise pilguga ja avastasid enda jaoks Händeli muusika!”

Festivalil teist korda osalenud muusik, tšellist Aare Tammesalu on „Tallinna tornide“ kontseptsioonist vaimustunud. “Corelli Music on suutnud panna kõlama Tallinna tornid, keskaegsest linnamüürist kuni kaasaja pilvelõhkujateni. Eesti festivalimaastiku viimaste aastate üks loomingulisemaid ideid avab Tallinna ühtviisi põnevalt nii linlastele kui külalistele. Festivalis elab edasi ka 2011 Euroopa kultuuripealinna vaim. Iidse linna pikk ja värvikas ajalugu, kultuur, inimesed, sündmused ja seda kõike põnevaks tervikuks ühendav muusika väljapaistvate eesti interpreetide esituses - mis võiks olla veel parem ja jätkusuutlikum kontseptsioon!”

Piret Tallinnast, paljude Corelli korraldatud kontsertide ja ka festivali mitme kontserdi külastaja: “Eesti kontserdipublik on juba harjunud seostama Corelli Musicu nime suurepäraste, põnevate ja harivate kontserdisarjadega, olgu siis mõisates, Toompea aadlipaleedes või kirikutes. Äsja lõppenud festival “Tallinna tornid” pälvib kiitust eelkõige põneva idee eest teha kontserte paikades, mille olemasolu on meie jaoks iseenesestmõistetav, kuid mille tähtsust ja erakordsust me alati ise ei adu. Siiras tänu ka ilusa ja informatiivse bukleti eest, mis jääb käeulatusse muude Tallinna ajaloost kõnelevate väljaannete juurde.
Tore, et on tekkinud uus traditsioon, millele rõõmuga järge ootad ning mis täiendab teisi juba oma kohale kinnistunud suurepäraseid muusikalisi ettevõtmisi. Tänud Corelli Musicule barokiajastu hinge avamise ja tugevate ideede eest ning selle eest, et kõike tehakse hinnaalanduseta väga kõrgel kunstilisel tasandil, mis ilmselgelt ei ole mitte lihtne ülesanne!”

Eri ajastute ja stiilide muusika kaudu linna „kilukarbisiluetti“ ja ajalugu tutvustav festival „Tallinna tornid“ toimus esimest korda Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 raames, oli üks augustikuu programmi tähtsündmusi ning sai publiku sooja vastuvõtu osaliseks. „Tallinna tornid“ on üks väheseid spetsiaalselt Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 aasta puhul alustanud projekte, mis on juba jätkufestivalini jõudnud. Festivali „Tallinna tornid“ idee autor on agentuuri Corelli Music produtsent Birgit Kraas.

2012. aasta festivali „Tallinna tornid“ avas jazzikavaga Tõnu Naissoo Hammond Trio Tallinna Teletornis. Klassikalisi klarnetikvartette (ka Revalis sündinud Iwan Müllerilt!) esitasid Toomas Vavilov, Arvo Leibur, Toomas Nestor ja Aare Tammesalu Radisson Blu hotell, Tallinna katusekorrusel asuvas Lounge 24-s. Lillefestival lõpetati üheskoos Brasiiliast pärit Sergio Bastose ja Raivo Tafenau jazzansambliga Tornide väljakul, millega need kaks muusikut tähistasid oma erilise ja üdini positiivse koostöö 10. aastapäeva.

Renessanss- ja barokkmuusikat sai kuulata Anna-Liisa Ellerilt, Robert Staakilt ja Johanna-Maria Jaamalt Köismäe Tornis, erakordselt paeluvat ruumielamust ja uut flöödimuusikat pakkus Tarmo Johannes Kultuurikatlas.

Üks „Tallinna tornide“ vaieldamatuid kõrghetki leidis aset Snelli tiigi ääres, kui Corelli Barokkorkester Martin Sildose dirigeerimisel kandis müstilises tõrvikuvalguses ette ajatult kauni Händeli suurteose „Veemuusika“. Festivali lõpetas Kultuurikatla Aias Muinastulede öö raames segakoor ART-i kontsert-etendus „Eesti loitsud“, mis põhineb noorte eesti heliloojate ajaloolistele loitsutekstidele loodud muusikal.

Corelli Music tänab paljusid koostööpartnereid ja toetajaid, kes festivali „Tallinna tornid“ sünnile kaasa aitasid: Eesti Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium, Tallinna linn, Tallinna Kesklinna Valitsus, Tallinna Lillefestival, Tallinna Teletorn, Radisson Blu hotell, Tallinn, Kultuurikatel, Eesti Muusikafestivalid jt. Agentuurile Corelli Music on väga oluline ka Corelli Metseenide Klubi toetus, mille ridadesse on oodatud kõik Corelli ettevõtmisi toetada soovivad inimesed.

Juba õige varsti avab Corelli Music uue kontserdihooaja. Järgmised sündmused toimuvad Tallinna Teletornis uues kontserdisarjas „Teletorni muusikasalong“, mille avab 16. oktoobril klarnetist Meelis Vindi India temaatikaga vürtsitatud kavaga Vind Project 2.

Sama kava saab kuulda ka 20.–21. oktoobril sarjas „Mõisaromantika“. Agentuuri Corelli Music isadepäevakontserdid toimuvad 10.–11. novembril sarjas „Mõisaromantika“ ning 13. novembril sarjas „Teletorni muusikasalong“, esineb noortest neidudest koosnev puhkpillikvintett Estica.

Juba kolmandat aastat on oodata ka Corelli Musicu jõulumuusika festivali „Kirikupühad Maarjamaal“: 1.–29. detsembril ehk 1. advendist pea aasta lõpuni kõlavad kaunid kontserdid kirikutes, mõisates ja muusikasalongides.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv