Riik võib Neitsitorni müüa

26.06.2003
Lühikese jala väravale järgnevat müürilõiku ning nõukogude ajal kultuskohviku staatuse saanud Neitsitorni haldav Riigi Kinnisvara AS võib müürilõigu müüa.

Riik soovis Neitsitorni vahetada
Riigi Kinnisvara AS-i juhatuse liikme Taivo Kendla sõnul otsust hoone müügi kohta tehtud ei ole. “Oleme tõepoolest arutanud lahendusvariante. Täna ei välistaks ma ühtegi võimalust,” kommenteeris Kendla.
“Mul ei ole ühest infot, et Neitsitorn taas müügis oleks. Kui on, siis põhimõtteliselt on see võimalus olemas, et hoone läheb eravaldusse,” möönis Tallinna maa-ameti munitsipaalosakonna juhataja Alo Brandt. Tema sõnul on Riigi Kinnisvara AS avaldanud varem soovi vahetada torn linna omandusse kuuluva võrdväärse hoone vastu.
Riigi Kinnisvara AS eelistanuks Neitsitorni vastu saada linnalt maja Pikk 66. Kuid linn kavatseb just seda hoonet pakkuda Pikk 64 asuva hoone asemel Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu kirikule.

Linna kultuuriväärtuste ameti juhataja asetäitja Külli Holstingu sõnul on Riigi Kinnisvara kohustatud tegema pakkumise esmalt kohalikule omavalitsusele ehk linnale. “See, kas linn eesõigust kasutab, ei ole meie otsustada. Meie saame kahjuks ainult soovituslikku nõu anda,” sõnas Holsting.
AS-i Neitsitorni Kohvik juhataja Marko Meleski kinnitusel tuleb kohvikut lähiajal kindlasti remontida, kuid seda ei tehta enne, kui hoone omanik, Riigi Kinnisvara otsustab, kas Neitsitorn müüakse või mitte.

Müümise asemel
tuleks pätid ära ajada
“See on ausalt öeldes täielik absurd, kuidas riik müüb linna vara, tänu millele on Tallinn arvatud UNESCO maailmapärandisse,” hüüatas Kodulinna liikumise eestvedaja Tiina Mägi. Tema sõnul on asi tõsisem kui linnamüüri ühe-kahe lõigu erakätesse müümine.
“Näiteks Neitsitorn ja selle kõrval olev Tallitorn moodustavad ühe kinnistu. Tegime halduskoguga ettepaneku taasmunitsipaliseerida kogu kinnistu. Olgugi et Taani Kuninga aed sai raske raha eest restaureeritud, pole see puberteetide kogunemiskohana linlasele ahvatlev paik. Kõige lihtsam variant on muidugi probleemist mööda vaadata ja vara kiiresti maha müüa, kuid selle asja saaks otsustavalt n-ö keisrilõikega ära lahendada,” lausus Mägi.

EPL

Uudiste arhiiv