Rocca al Mare rannas algab promenaadi ehitamine

22.02.2005
Haabersti kavandab sarnaselt Piritaga kahte linnaosa ühendavat rannapromenaadi, mis lubaks ratturitel-rulluisutajatel muretult Rocca al Marest Stroomi randa sõita ja mitte liikluses riskida.

Praegu on Pelguranda ja Haaberstit ühendav rattatee üsna ohtlik ja nurgeline, sest kulgeb kohati mööda ülitiheda liiklusega Paldiski maantee serva.

Rattatee lõikavad paarisajameetriste vahedega läbi kaubanduskeskuste väljasõidud ja tänavad, mistõttu on seal suviti juhtunud hulgaliselt õnnetusi.

Samuti on autodel seal rattateed ületades eesõigus, mille tõttu peavad tervisesportlased pidevalt peatuma ja edasiliikumise ohutuses veenduma.

Haabersti linnaosa vanem Taavi Rõivas ütles Postimehele, et linn alustab veel sel aastal rannapromenaadi rajamist, mis viiks senise Kakumäe rattatee loogilise jätkuna ohutult Rocca al Mare kooli juurest alla mereranda ning kulgeks sealt üle praeguste roostike Stroomi ranna rattateedeni välja.

Tänavu algab ehitus

Rõivas ütles, et kogu 2,5 kilomeetri pikkuse promenaadi ehitus läheb esialgsete arvutuste järgi maksma 12-15 miljonit krooni, sel aastal on linnal raha kaks miljonit, mis kulub projekti ja tee alguse peale. «Hakkame ehitusega peale Rocca al Mare kooli poolt,» täpsustas Rõivas. «Kogu tee peaks valmis saama kahe-kolme aastaga.»

Rõivas märkis, et linnaosa loodab saada osa rahast Euroopa Liidu toetusena. «Töötame intensiivselt, et saaksime osaleda Urbike projektis, kust on võimalik ehitust osaliselt rahastada,» kirjeldas linnaosavanem Rõivas.

Linnaosavanema sõnul on promenaadi ehitus tavalise rattatee rajamisest kallim, sest see hakkab kulgema üle soise ala, mida piirab rannaäärne roostik, ja sinna tuleb teel rajada tugev aluspõhi.

Kuna teel pole kohati kindlaid kaldaid, tuleb asfaldilint kohati ohutuse mõttes kahelt poolt piiretega ümbritseda.

«Tean omast käest, mis tähendab, kui vahel rulluiskudega sõites pidama ei saa,» lausus Rõivas. «Roostikus teelt kõrvale astumise võimalust pole, järsult rajalt alla sõita oleks aga päris ohtlik.»

Pingid ja piknikupaik

Et uisutajad ja jalutajad saaks jalga puhata, pannakse promenaadi äärde kohati ka istepingid ja lilleklumbid.

Pimedal ajal hakkab uut teed valgustama madalate tänavalaternate rida, nagu Piritale kulgeval rattateelgi. Promenaadi äärde on kavas rajada ka piknikukoht.

Koos teerajamisega mõtleb linn parklate ehitusele, sest kogemused on näidanud, et paljud puhkajad tulevad mere äärde mujalt autodega ning ummistavad läheduses olevad vähesed parkimiskohad.

Eile oli Tallinna keskkonnaametis Rocca al Mare rannapromenaadi rajamise arutelu, mille käigus pandi paika promenaadi täpne asukoht.


Postimees

Uudiste arhiiv