Kümme põhjust, miks külastada Viini

23.10.2012
Arteri toimetaja Eva Tammsaar pani pärast reisi Austria pealinna Viini kirja põhjused, miks seda kunsti täis Euroopa pealinna külastada ja mida seal teha.

Viin on inimsõbralik, hõlmatav ja hoomatav, ühtaegu väike ja tohutult mitmekesine. Terve kesklinn on üksainus ajalooline vaatamisväärsus, kus Habsburgide-aegne suurejoonelisus kohtub juugendi võluvusega. Nelja kilomeetri pikkust Ringstrasset mööda (ja nn ringi sees) jalutades näeb ära kõik peamised turistimagnetid ja -lõksud.

Schönbrunni loss – keisrite barokne suvekodu-residents, kus kokku 1440 luksuslikku tuba ja saali. UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud lossi pargis asub ka 1792. aastal asutatud loomaaed.

Rokokoostiilis Belvedere loss oma ülemise ja alumise palee ning kauni pargiga on igale vähegi kunstilembesele inimesele küll lausa kohustuslik! Lisaks 19. ja 20. sajandi kunsti püsiväljapanekule on seal tuleva aasta 6. jaanuarini avatud Gustav Klimti 150. sünniaastapäevale pühendatud esinduslik näitus, kus kunstniku maailmakuulsate teoste, näiteks «Suudluse» kõrval näeb tema väga võluvaid maastikumaale.

Viini kunstiajaloo muuseum sobib külastamiseks kindlasti vanema kunsti huvilistele. Ühte maailma suuremasse kunstikogusse, mille eest tuleb tänada kunstimetseene Habsburge, kuulub hulk Düreri, Rubensi, Raffaeli ja Buregheli jt vanade meistrite teoseid.

Endises keisrite jahimetsas Prateris, kus viinlased armastavad puhkamas ja pidutsemas käia, asuvad lõbustuspark, planetaarium, vahakujude muuseum (kus teiste hulgas näeb loomulikult keiser Franz Josephit ja tema abikaasat Sissit), staadion, kohvikud jpm. Lisaks (või pigem eeskätt) ka Viini sümbol, 1897. aastast tegutsev vaateratas, mille vaguniga 65 meetri kõrgusele jõudes ei näe mitte ainult kogu linna, vaid ka ümbritsevaid mägesid ja 55 km kaugusel asuvat Bratislavat.

Palju teatreid ja kontserdisaale, sh riigiooper, rahvus­ooper ja kontserdimaja ehk Musikverein, mille kuldsaalist kantakse iga aasta 1. jaanuaril üle Viini filharmoonikute kuulsat uusaastakontserti.

Naschmarkti turul ringi jalutades või mõnes paljudest einelaudadest istudes saab nautida nii Austria talutoodangut kui ka muu maailma maitseid.

252-meetrise Donauturmi 170 meetri kõrgusel pöörlevast restoranist, nagu ka kohvikust ja vaateplatvormilt, avaneb suurepärane vaade linnale ja selle ümbrusele, Doonaust rääkimata.

Maismoka unelma ja kaalujälgija õudusunenäo, Austria köögi tuntumad esindajad on (hiigelsuur) Viini šnitsel, rammusad supid, vorstikesed, klimbid, guljašš, Sacheri tort, vanillikastmega õunastruudel. Ja šokolaad. Ja kohalik valge vein.

Viini pääseb Tallinnast mugavalt lennukiga – hommikul sinna, õhtul tagasi.

Allikas: Tarbija24

Uudiste arhiiv