Eesti kodanikud saavad viisavabalt reisida rohkem kui 100 riiki

19.11.2012
Välisminister Urmas Paet ütles kohtumisel Turismifirmade Liidu esindajatega, et Eesti kodanikud saavad nüüdseks viisavabalt reisida rohkem kui 100 riiki. „Viimati lisandusid viisavabade reisisihtkohtadena Brasiilia ja Kõrgõzstan ning 10. jaanuarist on viisavaba ka Armeenia," ütles ta.

Paet lisas, et välisministeeriumi eesmärk on hõlbustada oma kodanike reisimist populaarsetesse sihtkohtadesse, kus on viisakohustus. „Töötame selle nimel, et suureneks riikide arv, kuhu Eesti kodanikel oleks võimalik viisavabalt reisida,“ ütles ta.

Samuti märkis välisminister, et aasta-aastalt reisib üha rohkem inimesi ka Eestisse. „Näiteks võtsid meie välisesindused Moskvas, Peterburis, Pihkvas, Kiievis, Minskis ja Tbilisis 2010. aasta kümne kuu jooksul kokku vastu 90037 viisataotlus, selle aasta esimese kümne kuu jooksul oleme vastu võtnud 138823 taotlust,“ ütles Paet.

Välisministri sõnul on Eesti Schengeni õigustiku raames lihtsustanud viisapoliitikat. „Meie välisesindused väljastavad järjest enam mitmekordseid kuni 5-aastaseid viisasid. 2009. aastal kaotasime viisakutse nõude viisataotluse esitamisel,“ ütles välisminister. Alates 2007. aastast saab viisataotlust eelnevalt täita ka internetis, mis kiirendab viisataotluste menetlust.

Viisade taotlemist lihtsustab ka võimalus esitada viisataotlus välise teenuse pakkuja kaudu, seda on võimalik teha Venemaal ja Ukrainas, kus on sõlmitud leping firmaga Pony Express. „Riikide suurust silmas pidades hõlbustab see tunduvalt nende riikide kaugemate regioonide elanike viisataotlemist,“ lausus Paet.

Paet märkis, et välisministeeriumi jaoks on olulised ka reisijate turvalisust puudutavad küsimused. „Oleme rahul, et suurem osas turismifirmasid selgitavad klientidele reisikindlustuse vajalikkust ja pakuvad võimalust kindlustusteenuse ostmiseks. Eesmärk võiks olla, et ühtegi inimest ei saadeta reisile kindlustamata,“ rõhutas välisminister.

Uudiste arhiiv