Musica Sacra sarjas kõlab meditatiivne muusika

20.11.2012
Laupäeval, 24. oktoobril algusega kell 16 kõlab Pärnu Eliisabeti kirikus meditatiivne muusika. Kontserdikavas JING esitavad sopran Kai Kallastu ja vioolakunstnik Talvi Nurgamaa Gustav Holsti, Salvatore Sciarrino, Tristan Murail' ja John Taveneri teoseid. Fonogrammina kõlavad Andrus Kallastu oreliteosed on lindistatud organist Toomas Trassi poolt Pärnu Kontserdimaja orelil, kasutades selle Eestis ainulaadse pilli MIDI-võimalust.

Inglise helilooja Gustav Holsti Neli laulu op. 35 on algselt kirjutatud niiöelda laulvale viiuldajale. Ühel hommikul kirikusse minnes leidis helilooja ühe oma õpilastest keset kirkaid päikeselaike viiulit mängimas ja vaikselt lauldes improviseerimas.

Salvatore Sciarrino Ai limiti della notte aastast 1979 on mäng vaikuse, erakordselt õrnade sul-ponticello-tremolo- ja ülemhelide piiril. Tristan Murail' C'est un jardin secret, ma soeur, ma fiancée, une source scellée, une fontaine close... (Suletud rohuaed on mu õeke, mu pruut! Suletud rohuaed, pitseriga kinni pandud allikas!) aastast 1976 pealkiri pärineb Saalomoni ülemlaulust.

Selles spektraalses miniatuuris põimub tempo sujuv vaheldumine sõrmede ja poogna erinevast survetest tekkiva tämbripaletiga. Inglise helilooja John Tavener on tuntud rituaalse vaimuliku muusika loojana. Kasvav huvi vene õigeusu vastu ja liitumine ortodoksi kirikuga on kajastunud ka tema muusikas. Kontserdil kõlava Ahamatova laulude puhul võlus heliloojat poetessi luule lihtsus ja jõud ning seda 1993. aastal valminud laulutsüklit peab ta üheks oma lemmikteoseks.

Pilet 7 eurot on eelmüügis Piletimaailmas ja Piletilevis ning pool tundi enne kontserdi algust kohapeal. Abonementpääse 24 eurot annab õiguse külastada kontserdisarja Musica Sacra kõiki sügishooaja 2012 kontserte.

Kontserdisarjaga liitub publikukoolitusprogramm õpilastele, mille raames õpilaste rühm ja neid saatev õpetaja või muu rühmajuht pääsevad kontserdile tasuta. Programmiga liitumiseks palun võtta ühendust meiliaadressil ooper@parnu.ee

Koostöös: Eesti Kultuurkapital, Pärnu linn, Pärnu Eliisabeti kogudus, Pärnu Ooper. Sarja kunstiline juht on Andrus Kallastu.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Pärnu, Pärnumaa

Pärnu, Pärnumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv