Jõulud Eesti Vabaõhumuuseumis

10.12.2012
Ootame Sind ja Sinu peret Eesti Vabaõhumuuseumi Jõulukülla!

Jõuluküla Eesti Vabaõhumuuseumis toimub 14. ja 16. detsembril kella 11-16ni.


Jõulud ajaloo keeristes

...Vanad rehetared ja muud eluhooned ärkavad mõneks päevaks talveunest, on täis elu ning lugusid meie esivanemate aegadest. Nii ennevanasti kui nüüdki on eestlastel kombeks pühade aegu perega kokku koguneda, einestada, rääkida juttu ning laulda jõululaule.

Ka rahututel ning pöördelistel aegadel on jõulupüha vaikne ja pühalik meeleolu perekonnad kokku kutsunud. Jõuluküla heidab valgust erinevatele aegadele eestlaste ajaloos, mis on kaasa toonud muutusi inimeste igapäevaelus.


PROGRAMM
Köstriaseme talu
- Oma tuba, oma luba
1895. aastal läheb Köstriaseme talu pere jõuludele vastu uue tundega. Pärast pikki aastaid rasket tööd ja kõrgete maksude tasumist on talu päris nende omaks saamas. Peremees on õnnest pakatav ja räägib uhkelt sellest, kuidas ta juba lähipäevil mõisniku juurde talu väljaostmiseks käsiraha maksma läheb. Rahapakk on tal kindlas kohas. Oma kodu peab sel jõuluajal olema ilusam kui kunagi varem. Seepärast tehakse õlest kroone ja muid kaunistusi.

Pulga talu - Eemal hia ja kaugel kallis
Pere on pärast kuudepikkust ootamist saanud viimaks 1880. a pühade ajal teateid sugulastelt, kes on võtnud jalge alla tee laia Venemaa suunas. Koos loetakse kirja ja imestatakse kauge maa elu üle. Oma kodus on siiski kõik nii nagu alati: pühadelaud on kaetud, puhtad õled tuppa toodud ja lapsed saavad hullata ning mängida vanu armsaid jõulumänge.

Kuie kool - Keeled suus — tied lahti
Venestusaeg 19. sajandi lõpul. Koolipreili peab hakkama saama uute reeglitega koolielus. Vene keel on nüüdsest ka külakoolides kohustuslik ja nii püüab ta nende jõulude ajal paar venekeelset laulu selgeks õppida ja ka külalistele õpetada. Siiski pole ta unustanud ka armsaid eestikeelseid jõululaule. Köögis valmistutakse pastorihärra külaskäiguks.

Nuki talu – Enne lõpeb rikka rikkus kui vaese vaesus
1905. a lõpul on revolutsioonilised meeleolud haripunktis – selja taga on verine tulistamine Uuel turul ja üle maa levinud baltisaksa mõisate rüüstamine. Ka Nuki talu pere on osa võtnud rüüstamisest. Koju jõudes uuritakse, mis imeasju sakste kodudest leitud.

Härjapea talu - Uus elu, uus õnn
Härjapea talu peremehele on teenete eest vabadussõjas määratud asunikutalu. Nüüd, 10 aastat hiljem, on uhke talu häärber viimaks täielikult valmis saanud. Sel aastal tulevad jõulud hoopis teisiti. Uues ahjus küpsetatakse piparkooke ja pumpernikleid. Valges elutoas meisterdatakse kuusele ehteid.
Peremehe õde on Tartust värsket maja kaema sõitnud ja arutab vennaga maja saamise lugu.

Aarte kaluritalu – Viinaklaasi upub enam inimesi ära kui merde
Salakaubandus on olnud paljude randlaste jaoks lisatulu allikaks, ent mitte eales nii hulljulge ja suuremahuline kui pärast Soome keeluseaduse kehtestamist, mil üle mere veeti tuhandeid tonne piiritust. 1922. a jõulude eel on Aarte talu perenaine rahulike jõulutoimetuste kõrval mures oma poja pärast, kes selle ohtliku äriga tegeleb.

Lau külapood - Muutuvad ajad ja muutuvad kombed.
Arhailiste jõulukommete taandudes muutus Eesti Vabariigi ajal tavapäraseks jõulude aegu pühadekaartide saatmine ja perele kingituste tegemine. Lau külapoest võib leida armsaid kinke ja üllatusi kogu perele ning sõpradele-sugulastele kaardid posti panna.
Elutoas saab näha, kuidas valmivad piparkoogivormid ja kuuseküünlajalad.

Sepa talu – Rahvas kahe ilma veerel
1993. aasta jõuluaeg on Setumaal üsna vastuoluline. Suure impeeriumi piirid on sulgumas ja on oht, et tulevikus ei saagi perenaine jõulude ajal minna teispoole kontrolljoont omaste haudadele ja sugulastele külla. Noorem pererahvas aga suurt ei kurvasta, sest esimesed sõidud üle lahe on juba tehtud.

Kolu kõrts
Vana maanteekõrts pakub teelistele kosutust.

16. detsember kell 11.00
Taisi Pettai laululaste kontsert

Sassi-Jaani talu
Väikeselt jõululaadalt saab osta kauneid kingitusi eesti käsitöömeistritelt.

Sutlepa kabel
Vanas kabelis toimuvad kaunid koorikontserdid.

15. detsember
12 ja 14 Rahvusraamatukogu naiskoor
13 ja 15 Tallinna Saksa Gümnaasiumi segakoor

16. detsember
12 ja 14 Eesti Kunstiakadeemia kammerkoor
13 Nõmme noortemaja laululapsed
15 Jõulupalvus, teenib õpetaja Toomas Paul

Piletihinnad: tavapilet 8 € / sooduspilet 4 € / lapsepilet 1,5 € / perepilet 16 €

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv