Pakane kaanetas jääga kogu Soome lahe

03.03.2005
Selle talve rekordkülmadega tipnenud vabariigi aastapäeval saabunud külmalaine on kasvatanud jää Soome lahel kuni 30 sentimeetri paksuseks, mistõttu Kunda sadam kutsus üleeile appi jäälõhkuja.

Kunda sadamakapten Eiki Orgmets ütles, et eilseks olid jääolud juba päris karmid. “Jääpiir jookseb Muuga lahest Prangli saareni ja Soomes kuni Turuni välja,” rääkis ta.

Jää all on ka Pärnu laht, kuhu on appi tõtanud Soomest renditud jäämurdja Prodector.

Samas pole jää tekkes midagi tavatut - mullu oli Kunda laht jää all juba detsembris, kuid tänavuseks eripäraks oli jää nii kiire paksenemine. “Natuke rütmi lööb segi, manööverdused võtavad aega ja laevade liikumine venib,” ütles Orgmets, aga lisas kohe, et erilist majanduslikku tagasilööki see talvelõpu jää siiski ei anna

Veeteede amet andis 1. märtsil peadirektor Andrus Maide allkirjaga välja käskkirja, mille alusel hakkas Eesti ainus jäämurdja Tarmo kolmapäevast abistama laevu Soome lahel. Samas käskkirjas kehtestas peadirektor Kunda ja Muuga lahes teenindavatele laevadele jääklassi nõuded.

Eiki Orgmets on rahul veeteede ameti operatiivsusega. “Nii kui jää tuli, ei tekkinud probleeme jäälõhkujaga, jäästaap reageeris väga kiiresti,” ütles ta.

Üle-eelmisel karmil talvel pidi Kunda sadam aga nädalaid ootama, enne kui neid teenindama jõuti, pikk jäävangistus andis tollal ka tagasilöögi majandustulemustes.

Kui jäälõhkuja Tarmo liigub sügavamal lahes, siis Kunda sadama akvatooriumi hoiab lahti üle-eelmisel aastal ostetud jääklassi puksiir Kunda. Ilma selle puksiirita ja jäämurdja Tarmota ei teeks praegu Kundas midagi. Teised sadamad eilse seisuga Tarmo abi veel ei vajanud. Eile lõunal käis Kundas aga töö korraga kahe laeva laadimisel.

Sadamakapten Eiki Orgmets ütles, et põhjatuultega kasvava jää tekkele paneb piirid tuule muutus. “Juba homseks lubas lõunatuult,” ütles ta.

Ööl vastu eilset mõõdeti tänavuse talve külmarekord, Jõgeva meteoroloogiajaamas registreeriti 25,9 miinuskraadi. Veelgi madalamad olid aga miinimumtemperatuurid Eesti teeilmajaamades. Lõuna-Eestis Sarus mõõdeti hommikul 28,5 miinuskraadi. Külma lubati ka tänaseks, mil tuulevaikuses ja selgineva taeva korral on oodata õhutemperatuuri langust kuni 29 miinuskraadini.

Kõigi aegade kõige külmem päev oli Eestis 17. jaanuaril 1940. aastal, mil Jõgeval langes õhutemperatuur 43,5 kraadini.

Eiki Orgmetsa sõnul ennustatakse külmalainet kuni märtsi esimese dekaadi lõpuni, pärast 10. märtsi on lubatud juba plusskraade.


Sakala

Uudiste arhiiv