Eesti suurima kino piletihind tõusis üle Euroopa keskmise

09.03.2005
Kuigi Eesti kinopiletite hind kuulub Euroopa kõrgeimate hulka, teatas filmilevifirma MPDE Coca-Cola Plaza kobarkino ja Kosmose piletihinna uuest tõusust. Samal ajal väheneb aasta-aastalt kinokülastajate arv.

Eestist mitmeid kordi kõrgema elatustasemega Euroopa Liidu riikides ulatub keskmine kinopileti hind 80-90 kroonini. Vaatamata sellele teatas aga filmilevifirma MPDE, et tõstab alates pühapäevast Coca-Cola Plaza ja Kosmose piletite hindu veel viie krooni võrra.

Senine hind 110 krooni tõuseb 115 kroonini, sama palju kallinevad ka odavamate seansside piletid.

«Hinnatõus on tingitud elektri- ja soojahinna järsust tõusust – mõlemad on tohutu suure energiatarbimisega majad,» selgitas MPDE levijuht Lauri Kaare.

Liiga kallis pilet

Kobarkino piletihind tõusis viimati 2002. aastal. «Eestis oli aga nii 2003. kui ka 2004. aastal inflatsioon ligi viis protsenti,» põhjendas Kaare hinnatõusu.

«Eesti kinopiletite hinnad on minu hinnangul siiski liiga kõrged,» tõdes Tallinnfilmi juht Margit Vremmert.

Kultuuriministeeriumi nõunik Meelis Muhu ütles, et Eesti suhteliselt kõrged kinopiletite hinnad tulenevad mitmest põhjusest. Esiteks on Eesti kinoturg piiratud nii majanduslikult kui ka keeleliselt. «Konkurentsi tekkimist takistab tänapäevaste kinode ja tugevate filmilevitajate puudumine,» märkis Muhu.

Statistika näitab Eestis kinokülastajate arvu pidevat vähenemist alates hinnatõusule järgnenud 2003. aastast. Kui 1999. aastast alates suurenes igal aastal kinokülastajate arv paari-kolmesaja tuhande võrra, siis 2003. aastal toimus märgatav langus, mis jätkus ka 2004. aastal.

Hinnatõusust tulenevat külastajate vähenemist MPDE ei karda, sest Kaare sõnul on aastate lõikes Coca-Cola Plazas vaatajate arv suhteliselt stabiilne olnud.

«Tänu mitmekesisele filmivalikule on ka vaatajaskond pidevalt laienenud.» Samuti ei usu Kaare, et viiekroonine piletihinna tõus praeguseid kinokülastajaid peletaks. «Vaatajate arvu järgi ei tohiks nende pettunute hulk suur olla. Kassa ees neid märganud ei ole,» märkis Kaare.

Mitmete küsitletud asjatundjate sõnul ei pruugi külastatavuse vähenemine olla põhjustatud vaid kõrgetest piletihindadest, vaid külastajate arvu pidevas languses on süüdi ka interneti tormiline areng. Nii eelistavad paljud kinokülastuse asemel tõmmata endale filmid internetist ja nautida kodukino võimalusi.

Vähe vaatajaid

Kinopileti kõrge hind Eestis on Lauri Kaare sõnul tingitud kuludest. Kinode haldamisele lisanduvad filmide väljatoomisega seotud kulud. «Need on iga müüdud pileti kohta väga suured, kuna rahvaarv on väike,» rääkis Kaare.

«Paraku ei tööta kinoprojektorid meil tuuleenergia jõul, samuti ei piisa ruumide kütmiseks ja suvel jahutamiseks kinokülastajate hingeõhust ega soojadest südametest,» ütles Kaare. Tema sõnul tuleb arvestada ka seda, et kinotöötajad ei taha samuti töötada enam selle palga eest, nagu maksti aastal 2002.

«Sellel aastal me hindade tõusu ei planeeri, järgmise aasta hinnad sõltuvad suures osas energiakandjate hinnatõusust,» lisas Kaare.


Postimees

Uudiste arhiiv