Paastumaarjapäev algab päikese tervitamisega aovalges

22.03.2013
25. märtsil kutsub Eesti Vabaõhumuuseum paastumaarjapäeva puhul kõiki naisi varahommikul päikest tervitama. Päevasel ajal ootavad külastajaid temaatilised tegevused muuseumi taludes.

Ürituse koordinaatori Vivian Siirmani sõnul on kevadine kapsa- ehk paastumaarjapäev neljast maarjapäevast kõige armastatum.

„See päev on naiste püha, mil naised ei tohtinud tööd teha. Selle asemel koguneti kokku, et laulu, tantsu, naistejuttude ning vastavate kommetega tagada endale algavaks suveks tervis, ilu ja jõud. Mehed ei tohtinud sel päeval oma nägugi näidata, sest muidu sai neile osaks naiste pilkenali ja kohustus välja teha. Maarjapäevade traditsioon on uuemal ajal jälle elule ärganud ja nüüdki kogunevad selle päeva hommikul üle Eesti naised ühiselt päikest tervitama ning endale ilu ja tervist kindlustama,“ rääkis Siirman.

Kell 6.40 oodatakse naisterahvaid muuseumi peaväravas ja asutakse ühiselt teele mere äärde, et seal lauluga päikest tervitada. Tee peal tutvustatakse maarjapäevale omaseid kombeid ja ilmaennustusi. Seejärel saab Kuie koolimajas maarjapäevale kohaselt pannkooke süüa ja maarjapuna juua, sekka rääkida maarjapäeva naistejuttu ja laulda laule. Ühisele hommikusele teelauale võib kaasa võtta pannkooke või koogikõrvast. Pähe tuleb panna valge rätik. Üritus on kõigile osalejatele tasuta.

Kell 10-17 on sissepääs muuseumisse tavapiletiga. Sepa talus saab punuda punaseid paelu ja kuulda lähemalt maarjapäeva kommetest ning ilmaennustustest. Härjapea perenaine teeb maarjapäeva puhul kapsastega pannkooke. Lau külapoest saab õhtuseks maiustamiseks osta punast jooki. Kolu kõrts pakub sel päeval maarjapuna ja laiu kooke.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv