Mustpeade majas algab uus kontserdisari

24.04.2013
26. aprillil kell 19 alustab Tallinna Filharmoonia Mustpeade majas uue kontserdisarjaga „Portree“, kus interpreedid koos muusikateadlasega otsivad helilooja loomingu erinevaid tahke.

Esimesel kontserdil avavad kolm parimat Eesti noort pianisti Age Juurikas, Irina Zahharenkova ja Mihkel Poll avavad koos muusikateadlane Tiia Järgiga helilooja Chopini loomingu pagulas-dramaatilist, lüürilist ja virtuoosset külge. Sügisel jätkame heliloojate tutvustusi ka koos katketega nende muusikaga loodud filmidest.

Pianistid Irina Zahharenkova, Age Juurikas, Mihkel Poll
Muusikateadlane Tiia Järg

Kontserdisari, kus kõrvuti interpreediga astub lavale ka muusikateadlane. Esitatakse helilooja loomingut ning tutvustatakse selle tagamaid. Kavas ei mängita lihtsalt põimikut helilooja teostest, vaid püütakse näidata tema loojanatuuri erinevaid tahke.

Avakontserdil on vaatluse all Chopini loomingu pagulas-dramaatiline, lüüriline ja virtuoosne külg. Kolm eripalgelist pianisti esinevad kolmes kontserdi osas; kuidas aga loomingu erinevad tahud põimuvad ja üksteiseks üle lähevad, on juba publiku jälgida.

Ettekandele tuleb:
Polonees-fantaasia, Masurka op 24, g-moll– Age Juurikas
Berceuse, Sonaat nr 3 h-moll op. 58 – Irina Zahharenkova
Etüüd cis-moll op. 25 nr 7, Skertso nr 4 E-duur, op. 54, Ballaad nr 4 f-moll op. 52 – Mihkel Poll
Sügisel jätkub sari Lepo Sumera, Dmitri Šostakovitši ja Robert Schumanni portreedega. Sumerat portreteerivad Merike Vaitmaa, Kadri-Ann Sumera, Tõnu Kalm, Oksana Sinkova, Karmen Puis ja animafilm „Kevadine kärbes“. Šostakovitši mitmekihilisust avavad Tiia Järg, Insomia kvartett ja katkend filmist „Berliini langemine“. Schumanni maailma uurivad Kristel Pappel, Kädy Plaas, Sigrid Kuulmann ja Marko Martin.

Age Juurikas on jõuliselt sugestiivse esituslaadiga soolopianist, kes ühendab endas Venemaa ja Euroopa klaverimängu traditsioone. Tema lemmikrepertuaar pärineb 20. sajandi algusest. Age eriliseks kireks on just vähemtuntud ja -mängitud teoste interpreteerimine ning uute heliloojate avastamine.

Mihkel Poll on rahvusvaheliselt kontserteeriv noor pianist. Ta on esinenud erinevate orkestritega ning andnud soolokontserte paljudes riikides. Eelmisel aastal toimus debüüt Londoni mainekas Wigmore Hall´is.

Irina Zahharenkova on oma generatsiooni üks väljapaistvamaid ja omanäolisemaid pianiste. Ta on võitnud peapreemiaid mitmetelt rahvusvahelistelt konkurssidelt nagu Johann Sebastian Bachi konkurss Leipzigis (2006), Alessandro Casagrande konkurss Itaalias (2006), Georges Enesco konkurss Rumeenias (2005), Prémio Jaén konkurss Hispaanias (2004). Eestis äratas ta suurt tähelepanu VI Eesti pianistide konkursil (2002) pälvides diplomi, ERSO preemia ja publiku tulise poolehoiu.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv