Kevadlaada pärliteks on Ehitajate küla ja Meistrite õu

29.04.2013
1. mail toimub Eesti Vabaõhumuuseumis suur Kevadlaat, kus saab osta Eesti käsitööd, toidu- ja aianduskaupa ning erinevate alade meistrite käe all üht-teist kasulikku kõrva taha panna. Ainulaadne Ehitajate küla pakub nõuandeid kõigile, kel soov vana maja renoveerides selle eriline atmosfäär säilitada.

Kevadlaada koordinaatori Vivian Siirmani sõnul on laat hea koht, kust terveks algavaks hooajaks inspiratsiooni ja ideid ammutada.

„Laadad on ammusest ajast olnud mitte üksnes kaubavahetuse kohaks, vaid ka kohtumiste, tutvusetegemise ja meelelahutuse paikadeks. Nii on ka meie eesmärgiks pakkuda kireva laada kõrvale huvitavaid tegevusi nii suurtele kui väiksetele,“ rääkis Siirman.

Kevadlaat toimub Eesti Vabaõhumuuseumis sel kolmapäeval, 1. mail, kell 10-16. Laadaplatsiks muutub muuseumi peatee. Sassi-Jaani talu õuel ootab uudistajaid Meistrite õu, kus saab uudistada tunnustatud kunstnike ja käsitööliste loomingut ning neilt üht teist ka töötubades kõrva taha panna. Kohal on näiteks Katariina gild Tallinnast, Maarja-Magdaleena gild Päranust ja Bonifatsiuse gild Viljandist.

Nätsi tuuliku juurde kerkivas Ehitajate külas jagavad Eesti Vabaõhumuuseumi maa-arhitektuuri keskus ja teised oma ala meistrid nii algajale kui edasijõudnud kõpitsejale nõu, kuidas vana maja korda teha. Tegevust jätkub nii suurtele kui väikestele.

Härjapea talu häärberi õuel räägitakse aga traditsioonilistest taluaia taimedest ja aiakujundusest, osta saab istikuid ja seemneid. Härjapea talus tutvustatakse eestiaegseid kodutekstiile, Pulga talus näeb talupere kevadisi toimetusi, Köstriaseme talus aga vanu villa- ja linatöid. Sepa talus saavad nii suured kui väikesed ehitusmeistrid panna kokku vabaõhumuuseumis asuva Roosta talu rehemaja maketi ning puidutükile peremärgi põletada. Kuie kooli klassitoas saab vaadata filmiarhiivist pärinevaid vanu kaadreid laadapäevadest ja kauplemisest.

Kel laadal pakutavast siiski veel üht-teist olulist puudu on jäänud, astugu sisse Lau külapoodi, kus ka nõudlikuma maitsega ostja endale sobiva kauba leiab! Pika laadapäeva vahele pakub keelekastet ja kehakinnitust vana Kolu kõrts. Laadamelu hoiavad üleval setu naiste ja Harju meeste kuldsuud ansamblitest Siidisõsarõ ja Lüü-Türr. Teha saab vahvaid roopille.

Sissepääs Kevadlaadale muuseumi piletiga: tavapilet 6€, sooduspilet 3€, perepilet 12€. Suvehooajal on Eesti Vabaõhumuuseum avatud iga päev kell 10-20, talud ja Lau pood kell 10-18.

skoor

1.0

Viimane kommentaar:

"555 (1.0)" Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv