Riigikogu kingib eestlastele vaba jõululaupäeva

16.03.2005
Riigikogu kuulutab tõenäoliselt valdavas üksmeeles jõululaupäeva riigipühaks.

Kümmekond aastat on 24. detsember seisnud kalendris lühendatud tööpäevana. Uue riikliku püha seadustamise järel saavad inimesed aasta lõpul kolm vaba päeva: 24., 25. ja 26. detsembri.

Samas laitis parlamendi enamus maha teise Keskerakonna ettepaneku, mis tahtis seada Eestis sisse jõuludest uue aastani kestvad pikad talvepühad. “Töö teeb meid rikkamaks,” põhjendas peaminister Juhan Parts.

Soosivamalt suhtus valitsusjuht jõululaupäeva vabaks tegemisse, kuna me oleme “ikkagi kristlik rahvas”.
Res Publica poliitiku Avo Üpruse sõnul annab riik kristlikel väärtustel baseeruva püha loomisega inimestele võimaluse olla jõuluõhtul oma perega või viibida jumalateenistusel.

Keskerakondlane Toivo Tootsen kaitses eile riigikogus talvepühade ideed. “Kaamose ajal vajab inimene midagi helget ja ilusat. Sel looduses nii troostitul ajal on inimene eriti vastuvõtlik haigustele, stressile, mistõttu langeb ka töövõime,” lausus Tootsen. “Pikad riigipühad võimaldaksid veeta aega perekeskselt, kus lapsevanematel oleks aega nautida koos lastega talverõõme.”

Kui Eestis on töönädala pikkus keskmiselt 40,5 tundi, siis Euroopa Liidus kestab töönädal keskmiselt 37,7 tundi ja Hollandis kõigest 31 tundi. “Meil teeb töötaja aastas 145 tundi rohkem tööd kui keskmine eurooplane,” lisas Tootsen.


Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv